{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica u predmetu Enes Handžić i drugi

F
FENA
12.12.2007. u 17:07
0
0
Potvrđena optužnica u predmetu Enes Handžić i drugi
0
Potvrđena optužnica u predmetu Enes Handžić i drugi
Sud BiH jučer je potvrdio optužnicu koja tereti Enesa Handžića i Senada Dautovića za krivična djela ratnog zločina protiv stanovništva, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.
Optužnica navodi da su optuženi od 18. jula 1993. do 19. marta 1994. godine učestvovali u planiranju, pomaganju i pripremanju, zatim, zarobljavanju i protivpravnom odvođenju u logore hrvatskih civila.

Enes Handžić je postupao u svojstvu pomoćnika komandanta za sigurnost 307. brigade Armije RBiH, a Senad Dautović u svojstvu komandanta Objedinjene komande Armije RBiH za grad Bugojno.

Prema navodima optužnice zarobljeni civili držani su u zatvorenim i neuvjetnim prostorijama u naselju Donjići, općina Bugojno, te u drugim objektima u Bugojnu, gdje su mučeni, ubijani i gdje se prema njima nečovječno i okrutno postupalo.

Optuženi Handžić i Dautović kao nadređene i odgovorne osobe nisu poduzeli nikakve mjere da spriječe činjenje navedenih krivičnih djela i kazne počinitelje tih djela, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: