{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica u predmetu Enes Handžić i drugi

F
12.12.2007. u 17:07
0
0
Potvrđena optužnica u predmetu Enes Handžić i drugi
0
Potvrđena optužnica u predmetu Enes Handžić i drugi
Sud BiH jučer je potvrdio optužnicu koja tereti Enesa Handžića i Senada Dautovića za krivična djela ratnog zločina protiv stanovništva, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.
Optužnica navodi da su optuženi od 18. jula 1993. do 19. marta 1994. godine učestvovali u planiranju, pomaganju i pripremanju, zatim, zarobljavanju i protivpravnom odvođenju u logore hrvatskih civila.

Enes Handžić je postupao u svojstvu pomoćnika komandanta za sigurnost 307. brigade Armije RBiH, a Senad Dautović u svojstvu komandanta Objedinjene komande Armije RBiH za grad Bugojno.

Prema navodima optužnice zarobljeni civili držani su u zatvorenim i neuvjetnim prostorijama u naselju Donjići, općina Bugojno, te u drugim objektima u Bugojnu, gdje su mučeni, ubijani i gdje se prema njima nečovječno i okrutno postupalo.

Optuženi Handžić i Dautović kao nadređene i odgovorne osobe nisu poduzeli nikakve mjere da spriječe činjenje navedenih krivičnih djela i kazne počinitelje tih djela, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: