{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica u predmetu Dragan Mikulić i drugi

F
19.6.2007. u 14:12
0
0
Potvrđena optužnica u predmetu Dragan Mikulić i drugi
0
Potvrđena optužnica u predmetu Dragan Mikulić i drugi
Sud BiH je 12. juna potvrdio optužnicu protiv Dragana Mikulića, "Mikulić Company" d.o.o. Grude, Mariofila Grbešića i Jasne Karačić koja ih tereti za krivična djela carinske prevare i porezne utaje, saopćeno je iz Suda BiH.
Prema navodima optužnice Dragan Mikulić kao odgovorna osoba pravnog subjekta "Mikulić Company“ d.o.o. Grude, te Mariofil Grbešić i Jasna Karačić kao uposlenici ovlaštene špediter firme "Mikulić Company" d.o.o. Grude su između 1. januara i 31. augusta 2005. podnijeli lažne carinske isprave carinskim organima BiH kako bi izbjegli plaćanje carinskih obaveza i poreza.


"Optužnica navodi da su na taj način prikazali lažne podatke koji su utjecali na utvrđivanje iznosa carinskih i poreznih obaveza. Optuženi su u navedenom periodu prilikom uvoza lož-ulja, podnijeli carinskim vlastima BiH 45 carinskih deklaracija uz koje su priložili 45 krivotvorenih EUR 1 uvjerenja o kretanju i 45 krivotvorenih certifikata o kvantitetu i kvalitetu robe".

"Na ovaj način, optuženi su prema navodima optužnice lažno prikazali carinskim vlastima da je uvezena roba iz državne zajednice Srbije i Crne Gore i time iskoristili carinske pogodnosti, iako su znali ili su mogli znati da je uvezena roba iz Grčke i da ne ispunjava uvjete za pogodnost predviđene ugovorom o slobodnoj trgovini. Optužnica navodi da su optuženi izbjegli plaćanje carine od pravnih subjekata u iznosu od 94.008,01 KM", navodi se u saopćenju Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: