Na snazi mjere zabrane
0

Potvrđena optužnica šefu Službe za zajedničke poslove BiH Draganu Šojiću

S. Š.
Tužilaštvo BiH zatražilo je i produženje mjera zabrane optuženom Šojiću (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH zatražilo je i produženje mjera zabrane optuženom Šojiću (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje mjera zabrane Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH, a nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu za zloupotrebu položaja koja je za posljedicu imala oštećenje budžeta za oko 42.000 KM.
Tužiteljica Elvira Stanojlović rekla je na ročištu da još uvijek postoje okolnosti zbog kojih optuženom Šojiću trebaju biti produžene mjere zabrane putovanja i sastajanja sa svjedocima koji su navedeni u optužnici.

"Optuženi ima i državljanstvo Republike Srbije, tamo mu je porodica, a posjeduje i nekretnine", navela je tužiteljica u obrazloženju prijedloga za produženje mjera zabrane putovanja te dodala da su to okolnosti zbog kojih je moguć bijeg optuženog iz BiH.

Prema riječima tužiteljice, optuženom se treba produžiti i mjera zabrane sastajanja sa svjedocima, kako se ne bi vršio pritisak na njih da promijene iskaz.

Državno tužilaštvo predložilo je da se optuženome ukinu dosadašnje mjere zabrane koje su se odnosile na povremeno javljanje nadležnom organu, te zabrana napuštanja mjesta boravišta, piše Detektor.ba.

Podsjećamo, Šojić se tereti da je u periodu od 2018. do 2022. godine u svojstvu službene osobe u državnim institucijama, postupao protivno zakonu i pozitivnim propisima, zloupotrijebivši svoj službenih položaj, a kako bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist te time nanio štetu budžetskim sredstvima i resursima institucije kojom je rukovodio.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Šojića 24. maja 2022. godine zbog sumnje za zloupotrebu položaja.