BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Šemse Berbića zbog nesavjesnog rada u službi

SRNA
Općinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Šemse Berbića (60) iz ovog grada zbog sumnje da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Optužnica, koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, Berbića tereti da je, dok je obavljao funkciju direktora u Službi od 2006. do 2013. godine, postupio suprotno odredbama Zakona o budžetima u Federaciji BiH, odredbama računovodstvenih politika za federalne budžetske korisnike i trezor i uputstvima federalnog ministra finansija o izvještaju budžeta.

Postoji sumnja da je Berbić propustio ili nije naložio zaposlenim u Službi da preduzmu sve potrebne radnje s ciljem naplate spornih potraživanja koje je Služba imala u odnosu na svoje korisnike.

Na taj način, u većem broju slučajeva, nije izvršen povrat sredstava Službi od korisnika usluga koji su stekli pravo i stupili u penziju i lica koja su stupila u radni odnos, a i dalje su koristila novčane naknade za nezaposlene.

Radi nesavjesnog postupanja u Službi nastupilo je zastarijevanje takvih potraživanja, čime je prouzrokovana šteta za vanbudžetski fond Službe u iznosu od oko 124.000 KM.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Berbiću izrekne i mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva.