Općinski sud
19

Potvrđena optužnica protiv profesora Srđana Vukadinovića: Nezakonit rad na dva univerziteta

Piše: A. K.
Srđan Vukadinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srđan Vukadinović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Općinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv prof. dr. Srđana Vukadinovića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

U optužnici je navedeno da je Vukadinović u periodu od 2012. do oktobra 2016. godine, kao prodekan za nastavu i redovni profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, iskoristio službeni položaj i pribavio sebi imovinsku korist u vidu isplate nepripadajućeg dijela plaće.

"Kršeći odredbe ugovora o radu i relevantne odredbe podzakonskih propisa Univerziteta u Tuzli, svjestan i znajući da nikada nije tražio niti dobio odobrenje Senata za angažman na drugom univerzitetu ili fakultetu, sebi je omogućio izvođenje nastave i bio u stalnom radnom odnosu i na Univerzitetu u Tuzli i na Univerzitetu u Crnoj Gori", rekao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

U detaljima optužnice je navedeno da u vremenu kada je po rasporedu predavanja bio dužan održavati nastavu i provjeru znanja na akademiji, Vukadinović u više navrata to nije činio, nego je boravio na teritoriji Crne Gore te je zaposlenima na akademiji davao netačne podatke da je redovno ispunjavao svoje obaveze i tako mu je neosnovano obračunat i isplaćen nepripadajući dio plaće za radne sate koje nije radio na akademiji.

"Nadležnom sudu predloženo je da se Vukadinoviću izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva, djelatnosti ili dužnosti profesora na pomenutoj akademiji, kao i u svim drugim visokoškolskim ustanovama u BiH u periodu od pet godina te da se od optuženog oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom", zaključio je Arnautović.