Sud BiH
25

Potvrđena optužnica protiv Nenada Perovića za ratne zločine u Rogatici

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Nenada Perovića tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Optužnica ga tereti da je u periodu od kraja maja 1992. godine do kraja 1993. godine učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Rogatica.

Optužnica obuhvata vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine i policije Stanice javne bezbjednosti Rogatica, potpomognute paravojnim formacijama koje su dolazile iz Republike Srbije, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva, na području općine Rogatica.

On je kao pripadnik Vojske Republike Srpske – VP 7084 Rogatica, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Rogatica na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u vezi sa pomaganjem drugom vojniku u prisiljavanju druge osobe upotrebom sile ili prijetnje direktnim napadom na njen život ili tijelo, na seksualni odnos (silovanje) i učestvovanjem u bilo kojem drugom obliku teškog seksualnog nasilja.