{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica protiv Muniba Ahmetspahića za terorizam

S
SRNA
24.1.2019. u 13:40
96
29
Potvrđena optužnica protiv Muniba Ahmetspahića za terorizam
96
Potvrđena optužnica protiv Muniba Ahmetspahića za terorizam
Foto: Birn/Sud BiH
Sud BiH u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv Muniba Ahmetspahića (28) koji se tereti za krivično djelo organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Tužilaštvo BiH odgovornost optuženog dokazivaće pozivanjem devet svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem dokaznih materijala, navedeno je u saopštenju.

Ahmetspahić, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog povezanosti sa terorizmom, prvi put otputovao u džihad u Siriju 2013. godine.

"On je sa bratom Mevludinom Ahmetspahićem s aerodroma u Sarajevu avionom za Istanbul otputovao 14. maja 2013. godine. Odatle su otišli u džihad u Siriju. Vratili se 26. maja 2013. godine zato što je brat psihički obolio", navedeno je u njihovim dosijeima.

Službenici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili su ga krajem novembra prošle godine na sarajevskom aerodromu.

Istraga protiv njega vođena je u okviru predmeta kodnog naziva "Damask", koju sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH i inostranstvu sprovodi Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo ga tereti da je u dva navrata, sa ciljem pridruživanja terorističkim organizacijama, između 2013. i 2018. godine boravio na području Sirije i Iraka, gdje se pridružio paravojnim formacijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: