BiH
6

Potvrđena optužnica protiv Marka Paukovića za ratni zločin

FENA
Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Bihaću potvrdio je danas optužnicu protiv Marka Paukovića, sina Miloša iz Oštre Luke kod Sanskog Mosta, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva na području općine Ključ.

Optužnicu protiv Paukovića Kantonalno tužilaštva u Bihaću podiglo je 11. juna.

Optuženom Paukoviću stavlja se na teret da je za vrijeme rata u BiH u drugoj polovini 1992. u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i Vojske Srpske Republike BiH u svojstvu vojnog policajca, pripadnika VI sanske brigade vojske Srpske Republike, zajedno s Draganom Bajićem, također pripadnikom iste brigade, a koji je trenutno nedostupan državnim organima, postupao suprotno odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

U optužnici se navodi da se je Pauković zajedno s Bajićem u sklopu progona nesrpskog stanovništva na području općine Ključ 10. oktobra 1992. dovezao crvenim "golfom dvojkom" pred kuću Dursuma Hotića u ključkom naselju Kamičak i pozvao ga da izađe.

Nakon što se Hotić nije javio Pauković je ispucao kraći rafal u ulazna vrata i zajedno s Bajićem nasilno ušao u kuću. Potom su se uputili prema izlazu iz sela, gdje je Pauković na vanjskom ulaznom stepeništu kuće Minke Jusić ubio Hasana Razića, rođenog 1932. godine, pucajući u njega iz automatskog oružja.

Potom je na isti način izvršio ubistvo Minke Jusić, rođene 1922., Munire Hotić, rođene 1938., Đemile Behar, rođene također iste godine, te malodobne Đemiline kćerke Sadete Behar, rođene 1980., što je kod mještana izazvalo veliki strah i rezultiralo masovnim iseljavanjem stanovništva iz naselja Kamičak.