Sud u Bihaću
261

Potvrđena optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra zbog ubistva generala Vlade Šantića

Piše: A. D.
Foto: USN portal
Foto: USN portal
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra, zbog ubistva generala HVO-a Vlade Šantića, potvrdio je za Klix.ba Džemal Jodanović iz ureda za odnose s javnošću ovog suda.

Optužnica je podignuta i protiv Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog osnovane sumnje da su ubili generala Šantića.

Jodanović nam je rekao da je Kantonalni sud ovu optužnicu potvrdio jučer. Abdić je nekadašnji komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, ali i aktuelni zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Po naredbi Tužilaštva USK, Abdića i ostale su zbog ovog predmeta krajem 2017. lišili slobode pripadnici Federalne uprave policije (FUP). No Kantonalni sud u Bihaću odbijao je prijedloge Tužilaštva USK za određivanje pritvora uhapšenima.

Oni su sada optuženi da su umiješani u ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića koje se desilo u noći 8. na 9. mart 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.