Tužilaštvo USK
59

Potvrđena optužnica protiv Fikreta Abdića zbog zloupotrebe položaja i ovlasti

B. R.
Fikret Abdić (Foto: D. S./Klix.ba)
Fikret Abdić (Foto: D. S./Klix.ba)
Potvrđena je optužnica protiv osuđenog ratnog zločinca i načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Kako su saopćili iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, optužnica je podignuta i protiv Sulejmana Silića, Fikreta Pajazetovića, Selima Kajtezovića, Hašima Grahovića, Sanje Silić i Fatme Galijašević također zbog navedenog krivičnog djela.

Napomenuli su da se optuženom Abdiću, kao načelniku Velike Kladuše, stavlja na teret niz produženih krivičnih djela - zloupotrebe položaja ili ovlaštenja koja se ogledaju u nezakonitom provođenju postupaka javnih nabavki i favoriziranju jednog ponuđača, tačnije biroa SENNSA iz Velike Kladuše.

Zatim u, kako su naveli, nezakonitim unapređenjima državnih službenika, pribavljanju imovinske koristi optuženom Sulejmanu Siliću kao tadašnjem rukovodiocu svih službi, pa do najtežeg oblika zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koji se sastoji u tome da je koristeći svoj službeni položaj i politički utjecaj nezakonito i protivustavno donosio budžet Velike Kladuše za 2019. i 2020. godinu. Sve s ciljem da se za Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca i za Opštu kladušku zadrugu nezakonito izvlači tj dodjeljuje novac iz budžeta, a u kojim Udruženjima je upravo optuženi Abdić činio upravljačku strukturu i imao odlučujući utjecaj.

Kada su u pitanju ostale optužene osobe, njima se stavlja na teret da su, kako su istakli iz Tužilaštva USK, formalno rukovodili biroom SENSSA u Velikoj Kladuši koji je imao monopol u izradi dokumentacije za pribavljanje urbanističkih i građevinskih dozvola u Velikoj Kladuši, a kojim biroom je de facto upravljao uptuženi Sulejman Silić.