BiH
0

Potvrđena optužnica protiv Dragana Crnogorca

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Dragana Crnogorca, bivšeg pripadnika Centra za obuku Jahorina, koji se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici,javlja BIRN - Justice Report.

Crnogorac, pripadnik Prve čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije (SBP) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), se tereti da je 12. jula 1995. godine, u naselju Budak blizu Potočara učestvovao u pretresu bošnjačkih kuća s ciljem sakupljanja stanovništva i odvođenja u bazu UN-a u Potočarima.

U optužnici se dalje navodi da je Crnogorac 13. jula 1995. godine sudjelovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka, te da je iste večeri sam strijeljao od pet do sedam zarobljenih muškaraca.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Crnogorca 15. novembra 2010. godine na području Banje Luke nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Pred Sudom BiH za učešće u genocidu u Srebrenici u toku je suđenje Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, bivšim pripadnicima Centra za obuku na Jahorini, dok je u septembru 2010. godine Milivoje Ćirković, također pripadnik iste jedinice, priznao krivicu nakon čega je osuđen na pet godina zatvora.

Krajem decembra ove godine pred Sudom BiH počet će suđenje Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, pripadnicima istog Centra za obuku na Jahorini, a koji su optuženi za učestvovanje u zarobljavanju i ubistvima muškaraca u julu 1995. godine.