Oštetio budžet
33

Potvrđena optužnica protiv bivšeg dopredsedavajućeg doma naroda FBiH Jasenka Tufekčića

B. R.
Jasenko Tufekčić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jasenko Tufekčić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevu je potvrdio optužnicu protiv bivšeg dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za krivična djela "Prevara u službi" i "Krivotvorenje službene isprave".

Kako su saopćili iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, Tufekčić se tereti da je od jula 2011. do aprila 2017. kao delegat i dopredsjedavajući podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke.

Prema optužnici, koristio je službeni automobil svoje političke stranke, a u naloge za službeno putovanje upisivao je da dolazi ličnim automobilom, iako u vlasništvu nije imao svoj automobil, niti položen vozački ispit.

Premda je Tufekčić, kako je navedeno, imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda Parlamenta FBiH, to je odbio, jer u tom slučaju ne bio imao mogućnost naplate troškova prijevoza, već je koristio automobil stranke i za putne naloge, koje je podnio parlamentu, isplaćeno mu je oko 40.000 KM, u kojem iznosu je oštećen budžet FBiH, saopćili su iz Tužilaštva KS.

Podsjećamo, Tufekčić je navedenom periodu bio član SDA.