{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica protiv Bičakčića i Čovića

C
23.4.2009. u 20:25
0
16
Potvrđena optužnica protiv Bičakčića i Čovića
0
Potvrđena optužnica protiv Bičakčića i Čovića
Sud BiH
Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je danas potvrdio optužnicu protiv Edhema Bičakčića, nekadašnjeg premijera Federacije BiH (FBiH) i Dragana Čovića, njegovog nekadašnjeg zamjenika, zato što su, kako se navodi u optužnici, mimo pravila donijeli dvije odluke o izdvajanju 7,8 miliona KM iz budžeta FBiH za kupovinu ili renoviranje 64 stanova i kuća za djelatnike u tijelima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, među njima i trenutni premijer FBiH Nedžad Branković.
Suprotno zakonu, ove odluke nisu bile predmet rasprava na sjednicama Vlade, niti ih je Vlada izglasala, navodi se u optužnici.

Prva odluka je donesena 1999. godine i odnosila se na sumu od 3,2 miliona KM. Ali ova odluka nije bila jednina. Naredne godine ovaj dvojac donio je sličnu odluku samo što je ovaj put iz budžeta Vlade izdvojeno 4,6 miliona KM za iste namjene. Ni ova druga odluka nije bila predmetom rasprave na sjednicama niti je Vlada imala priliku da se izjašnjava o njoj.

U toku istrage Tužilaštvo BiH je došlo u posjed samo kopija spomenutih odluka jer originali odluka nisu mogli biti pronađeni nigdje u institucijama. Bičakčić je istražiteljima potvrdio postojanje tih odluka, te da ih je on kao premijer potpisao.

Međutim, prema navodima optužnice, optuženi su bili svjesni svog nezakonitog postupanja prilikom donošenja tih odluka, te su ih pokušali prikriti.

"Činjenica da nikada nisu pronađeni originali ovih odluka … nedvojbeno ukazuje da su nakon donošenja i potpisivanja navedenih odluka, te nakon njihove provedbe, odnosno izvršenja plaćanja po istim, optuženi ili lica po njihovom nalogu navedene odluke su uništili", stoji u optužnici.

Na kraju optužnice tužilac Peter Korneck predlaže da se osumničeni Edhem Bičakčić i Dragan Čavić obavežu na isplatu iznosa od 3.671.398,76 KM što predstavlja iznos za koji su oštećeni poreski obveznici.

Korist pribavljena za 65 osoba

Nekadašnjem generalu Sakibu Mahmuljinu, prema navodima optužnice, omogućeno je pribavljanje koristi u iznosu od 265.146 KM za kupovinu nekretnine u Sarajevu.

Još jednom generalu, Atifu Dudakoviću, omogućeno je pribavljanje koristi u iznosu od 186.142 KM kupovinom nekretnina.

Enveru Kresi, nekadašnjem direktoru Elektroprivrede BiH omogućeno je pribavljanje koristi u iznos od 165.553 KM kupovinom stana u Sarajevu.

Ministru prometa i komunikacija BiH Boži Ljubiću omogućeno je pribavljanje koristi u iznosu od 187.949 KM kupovinom stana u Sarajevu.

Ivi Andriću Lužanskom, nekadašnjem zastupniku u parlamentu FBiH omogućeno je pribavljanje koristi u iznosu 109.214 KM kupovinom stana u Tuzli.

Amoru Maševiću, direktoru Instituta za traženje nestalih BiH također je omogućena korist u iznosu 57.731 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: