Bosanska Krupa
119

Potvrđena optužnica protiv Agana Bunića predsjedavajućeg Skupštine USK

Piše: M. D.
Agan Bunić
Agan Bunić
Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) protiv bivšeg načelnika Općine Bužim i aktulenog predsjedavajućeg Skupštine USK Agana Bunića (SBB) zbog krivičnog djela krivotvorenja službene isprave i produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Bunić se tereti da je 29. septembra 2016. godine u Bužimu u svojstvu načelnika općine svojim potpisom i pečatom ovjerio službeni akt Općine Bužim u kojem je odgovarajući na službeni akt Ministarstva pravosuđa i uprave USK od 21.septembra 2016. godine neistinito naveo da organ uprave Općine Bužim nije zaključivao ugovore o djelu koji su u suprotnosti sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima USK i podzakonskim propisima i to nakon izrečenih naredbi kantonalnog upravnog inspektora u rješenju od 2.juna 2016.godine.

Naime, Bunić se tereti da je sa osobama A.I, N.B., N.R. i K.D. zaključio pomenute ugovore o djelu mimo zakonskih propisa i to nakon rješenja kantonalnog upravnog inspektora od 2.juna 2016.godine.

Njemu se stavlja na teret da je zloupotrebio službeno ovlaštenje tako što je krivotovorio službenu ispravu neistinito obavještavajući kantonalnog upravnog inspektora da je poštovao njegove ranije sugestije iz prethodnog inspekcijsllog nadzora, a onda uprkos tome zaključivao sa licima A.I, N.B., N.R. i K.D. protivpravne ugovore o djelu u organu uprave Općine Bužim.