{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici za ratni zločin

F
21.9.2007. u 11:45
0
0
Potvrđena optužnica Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici za ratni zločin
0
Potvrđena optužnica Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici za ratni zločin
Sud Bosne i Hercegovine je 19. septembra 2007. godine potvrdio optužnicu koja tereti Nisveta Gasala i Musajba Kukavicu za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Optužnica navodi da su u periodu od augusta 1993. godine do 19. marta 1994. godine, Nisvet Gasal, u svojstvu upravnika logora „Stadion NK Iskra“ u Bugojnu i Musjab Kukavica, u svojstvu komandira obezbjeđenja logora (koji je neposredno bio nadređen svim stražarima), postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Prema navodima optužnice, optuženi su bili odgovorni za funkcionisanje logora u kojem je u nehumanim uslovima bilo zatočeno preko 300 muškaraca hrvatske nacionalnosti. Optužnica, između ostalog, navodi da su zatočenici odvođeni na prve linije fronta Armije BiH prema Vojsci Republike Sprske i HVO-u, gdje su, između ostalog, korišteni kao živi štit. Prema navodima optužnice, veliki broj zatočenika u logoru je bio mučen od strane stražara i drugih pripadnika Armije BiH. Optužnica, između ostalog, navodi da su zatočenici izvođeni iz logora od strane stražara a i samih optuženih, te odvođeni u prostorije BH banke u Bugojnu gdje su mučeni.

Prema navodima optužnice, više od 13 lica koja su odvedena iz logora i sa prinudnih radova u Pruscu na saslušavanje i mučenje u prostorijama BH banke se nikada nisu vratila i od tada im se gubi svaki trag.

Sud je također 19. septembra 2007. godine donio rješenje o produženju pritvora optuženima, tako da isti može trajati do okončanja glavnog pretresa, ali ne duže od tri godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: