{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena optužnica Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici za ratni zločin

F
21.9.2007. u 11:45
0
0
Potvrđena optužnica Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici za ratni zločin
0
Potvrđena optužnica Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici za ratni zločin
Sud Bosne i Hercegovine je 19. septembra 2007. godine potvrdio optužnicu koja tereti Nisveta Gasala i Musajba Kukavicu za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Optužnica navodi da su u periodu od augusta 1993. godine do 19. marta 1994. godine, Nisvet Gasal, u svojstvu upravnika logora „Stadion NK Iskra“ u Bugojnu i Musjab Kukavica, u svojstvu komandira obezbjeđenja logora (koji je neposredno bio nadređen svim stražarima), postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Prema navodima optužnice, optuženi su bili odgovorni za funkcionisanje logora u kojem je u nehumanim uslovima bilo zatočeno preko 300 muškaraca hrvatske nacionalnosti. Optužnica, između ostalog, navodi da su zatočenici odvođeni na prve linije fronta Armije BiH prema Vojsci Republike Sprske i HVO-u, gdje su, između ostalog, korišteni kao živi štit. Prema navodima optužnice, veliki broj zatočenika u logoru je bio mučen od strane stražara i drugih pripadnika Armije BiH. Optužnica, između ostalog, navodi da su zatočenici izvođeni iz logora od strane stražara a i samih optuženih, te odvođeni u prostorije BH banke u Bugojnu gdje su mučeni.

Prema navodima optužnice, više od 13 lica koja su odvedena iz logora i sa prinudnih radova u Pruscu na saslušavanje i mučenje u prostorijama BH banke se nikada nisu vratila i od tada im se gubi svaki trag.

Sud je također 19. septembra 2007. godine donio rješenje o produženju pritvora optuženima, tako da isti može trajati do okončanja glavnog pretresa, ali ne duže od tri godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: