{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđena liderska pozicija CryoSavea u Evropi i svijetu

18.11.2014. u 10:21
48
1
Potvrđena liderska pozicija CryoSavea u Evropi i svijetu
48
Potvrđena liderska pozicija CryoSavea u Evropi i svijetu
Prva banka koja je roditeljima u BiH omogućila pohranjivanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce, CryoSave, zadržala je lidersku poziciju u Evropi i svijetu.
Striktne procedure za licence i akreditacije koje moraju da zadovolje banke matičnih ćelija, dovode upravo do osiguranja rada najboljih banaka, a koje postavljaju najsavremenije standarde u oblasti pohranjivanja matičnih ćelija , te konstantno ulažu u napredak i razvoj tehnologije za kvalitetno i dugoročno čuvanje matičnih ćelija.

Novo istraživanje tržišta pobrojalo je vodeće banke matičnih ćelija u Evropi i svijetu. Na listi se nalaze sljedeće banke Cord Blood Registry Systems, Cordlife Group Limited, Cord Blood America, NeoStem , Cryo-Cell International, ViaCord, CryoSave (Esperite NV), Smart Cells International i China Cord Blood Corporation.

Na listi se nalazi CryoSave prva banka koja je roditeljima u BiH, prije 5 godina, omogućila pohranjivanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce, a koja je zadržala lidersku poziciju u Evropi i svijetu. CryoSave je jedina banka iz Evrope koja se nalazi na navedenoj listi.

Konkretno u CryoSaveu se trenutno primjenjuju najsavremeniji standardi za pohranjivanje matičnih ćelija. Jedan o standarda je tzv. "Zlatni standard“ koji zahtijeva da se nakon što uzorak krvi pupčane vrpce stigne u laboratoriju, pristupi izdvajanju matičnih ćelija.Ovaj proces predstavlja jedan od najvažnijih segmenata krioprezervacije - zamrzavanja matičnih ćelija. Izdvajanje matičnih ćelija i metod smanjenjenog volumena smatra se zlatnim standardom u krioprezervaciji krvi iz pupčane vrpce, među svim vodećim bankama u svijetu.

Ovaj proces uklanja neterapeutske ćelije i tako omogućava čuvanje isključivo mononuklearnih ćelija, jedinih ćelija potrebnih za terapiju koje su odmah u slučaju potrebe spremne za upotrebu.

Kako bi se provela obrada uzorka vrhunskog kvaliteta koji omogućava da se dobije maksimalna količina matičnih ćelija, CryoSave koristi sisteme SEPAX 2, koji su poznati kao najefikasniji sistemi za izdvajanje matičnih ćelija. Drugi standard koji se primjenjuje u CryoSaveu je sistem dvostrukog pohranjivanja gdje se matične ćelije dijele na dva dijela, osiguravajući tako dodatnu sigurnost za roditelje i mogućnost korištenja uzoraka više puta.

Do sad je oko 5000 porodica iz BiH pohranilo matične ćelije u CryoSave banci matičnih ćelija. Njihovi uzorci se čuvaju u jednoj od 6 laboratorija koje posjeduje CryoSave, smještena je u gradu Nielu, pored Brisela (Belgija), a koja je nedavno proglašena najsavremenijom laboratorijom u Evropi za pohranjivanje matičnih ćelija, saopćeno je iz CryoSavea.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: