Općinski sud
0

Potvrđena još jedna optužnica Tužilaštva Kantona Sarajevo u predmetu "Zadruga"

G. M.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (Foto: N. G./Klix.ba)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (Foto: N. G./Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je još jednu optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo u predmetu "Zadruga", ovog puta protiv Nade Burazorović zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti.
Kako je saopćeno danas, optužena se tereti da je kao odgovorna osoba, tačnije direktorica firme "Valter elektro" iz Sarajeva, vršila nezakonite uplate na račun Agencije za posredovanje u zapošljavanju "Leading" za fiktivan angažman studenata.

Novac uplaćen na račun agencije ranije optuženi Enisa i Sanel Đalić podizali su u gotovini i umanjen za proviziju, putem posrednika, predavali optuženoj Burazorović.

Na taj način je firmi "Valter elektro" pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od od 46.618,45 KM. U optužnici je postupajuća tužiteljica predložila sudu oduzimanje navedene imovinske koristi.

Podsjetimo, u februaru 2019. godine Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo u predmetu "Zadruga" protiv 32 osobe i četiri firme.

Prema navodima iz te optužnice, Enisa i Sanel Đalić, inače vlasnici agencija za posredovanje pri zapošljavanju "Eslider" i "Leading", su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora s više stotina firmi "oprala" blizu 50 miliona maraka.

Dakle, Đalići su, prema navodima, sklapali ugovore s firmama o angažmanu studenata i đaka, na osnovu kojih su firme na račun ove dvije agencije prebacivale novac, a da pritom niko od studenata i đaka nije bio stvarno angažiran. Novac uplaćen na račun agencija Đalići su podizali u gotovini te procenat oko 10 posto zadržavali za sebe, a ostatak vraćali odgovornim osobama firmi.

U okviru ovog predmeta u septembru prošle godine osuđeni su Alija Gadžo i Ejub Fako, odgovorne osobe firme "Ans drive", na po godinu zatvora. Ta presuda je rezultat sporazuma koji su optuženi sklopili s Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu. Oduzeto im je više od pola miliona maraka.