Šestogodišnja kazna
3

Potvrđena drugostepena presuda Iliji Juriću

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Trećesetepeno vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 24. maja trećestepenu presudu od 21. marta kojom je odbijena kao neosnovana žalba branioca optuženog Ilije Jurića te je drugostepena presuda Suda BiH od 26. septembra 2016. godine potvrđena.

Presudom drugostepenog vijeća Suda Bosne i Hercegovine od 26. septembra 2016. godine, optuženi Ilija Jurić oglašen je krivim da je, radnjama opisanim u osuđujućem dijelu izreke presude, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Istom presudom, optuženi Jurić oslobođen je optužbe da bi, radnjama opisanim u oslobađajućem dijelu izreke presude, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavio branilac optuženog Ilije Jurića i to zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona, kao i bitne povrede odredaba krivičnog postupka, sa prijedlogom da trećestepeno vijeće žalbu usvoji, te drugostepenu presudu ukine i predmet vrati na ponovni postupak i odluku ili da se optuženi oslobodi od optužbe donošenjem oslobađajuće presude.

Tužilaštvo BiH nije dostavilo odgovor na žalbu branioca optuženog.

Dana, 21. marta održana je sjednica trećestepenog vijeća Apelacionog odjeljenja, a u nastavku je branilac optuženog izjavio da u cjelosti ostaje kod pismeno podnesene žalbe, te u tom smislu dao kratak osvrt na istu. S druge strane, Tužilaštvo je dalo usmeni odgovor na izjavljenu žalbu zaključujući da su tvrdnje odbrane neosnovane.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih razloga i navoda, trećestepeno vijeće donijelo je navedenu odluku, saopćeno je iz Suda BiH.