BiH
0

Potvrđena druga optužnica za zločin u Srebrenici

Klix.ba
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića.

Sud BiH je u četvrtak navečer potvrdio optužnicu protiv Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića koji se terete da su počinili zločin nad Bošnjacima nakon pada UN zaštićene enklave Srebrenica u julu 1995. godine.

Optuženi Zdravko Božić, Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović se terete da su kao pripadnici jedinice vojne policije Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, u julu 1995. godine učestvovali u nezakonitom pritvaranju, ubistvima i prisilnom premještanju civila Bošnjaka, nakon ulaska snaga VRS u Srebrenicu.

Optuženi se, također, terete da su učestvovali u obezbjeđivanju lokacija na kojima su nakon pada Srebrenice držani zarobljeni muškarci, i da su lično učestvovali u ubistvima zatvorenika, kao i da su bili prisutni kada su drugi pripadnici vojske i policije RS vršili ubistva zatvorenika.

Vršeći progon, ubistva, prisilno preseljenje stanovništva i zatvaranje optuženi su, smatra državno tužilaštvo, počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti

Zdravku Božiću i Mladenu Blagojeviću pritvor je određen nakon deportacije iz Sjedinjenih američkih država u junu i novembru 2006. godine, dok su Živanović i Zarić uhapšeni na teritoriji BiH sredinom decembra i nalaze se u privoru.