25. po redu
772

Potvrđen novi slučaj zaraze koronavirusom u BiH kod pacijenta iz Tešnja

I. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Bosni i Hercegovini registrovan je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, saznaje Klix.ba. Novom potvrdom broj zaraženih u našoj zemlji skočio je na ukupno 25.

Kako nezvanično saznajemo, pacijent iz Tešnja je u prethodnom periodu boravio u Italiji, tačnije u gradu Vicenzzi.

U izjavi za Klix.ba ministar zdravstva Adnan Jupić je kazao da je muškarca po dolasku iz inostranstva odmah otišao u kućnu izolaciju te da je večeras utvrđeno da je pozitivan na koronavirus.

"Pacijent nije imao kontakt s drugim osobama, ali naš epidemiolog će izaći i obaviti anketiranje osoba koje su bile u blizini paicjenta. On će sutra, a možda i u toku noći, s obzirom da su već u toku pripreme, biti prebačen u izolatorij zeničkog stacionara. Ne radi se o teškom stanju, pacijent ima blažu kliničku sliku", kazao je Jupić.

Testiranje je izvršeno na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Danas su testirani i uzorci pacijenata iz Sarajeva i Goražda, ali su na svu sreću bili negativni.

Prvi slučaj koronavirusa u Bosni i Hercegovini registrovan je 5. marta, a radilo se o pacijentu u Banjoj Luci koji je obolio nakon dolaska sa rada u Italiji koja važi za evropski hotspot kada je riječ o novoj globalnoj zarazi.

U samom gradu na Vrbasu postoje tri takozvana klastera, odnosno tri grupe slučajeva koji su međusobno povezani zbog bliskosti kontakata zaraženih.

U pokušaju da se širenje zaraze u gradu stavi pod kontrolu, gradonačelnik Igor Radojičić je uz konsultacije s kriznim štabom odlučio zatvoriti sve ugostiteljske objekte, zabraniti rad zanatskih radnji i trgovina osim prodavnica s osnovnim životnim namirnicama.

U Zenici su registrovana tri slučaja, a u Orašju, Srpcu i Laktašima po jedan slučaj. Ostali pacijenti su iz Banje Luke.

Svi pacijenti u Bosni i Hercegovini se osjećaju dobro i nema znakova pogoršanja stanja.

Više o koronavirusu: