Bh. imovina na moru
3

Potrošeni milioni na Vilu u Trpnju: Vlada FBiH tri mjeseca od odluke Sabora RH želi zaštititi objekat

Piše: A. D.
Fotzo: CIN
Fotzo: CIN
Na dnevnom redu sjednice Vlade FBiH koja se danas održava u Mostar nalazi se i incijativa za rješavanje statusa objekta Doma odmora u Trpnju, koji je poznat pod nazivom Vila u Trpnju.

Ova inicijativa dolazi zbog činjenice da je u Saboru Hrvatske usvojen Zakon o upravljanju državnom imovinom, kojim se praktično otvara prostor za oduzimanje bh. Imovine na prostoru te države.

Iako je ovaj zakon usvojen 18. maja, Vlada FBiH je odlučila da ovu tačku dnevnog reda razmatra na sjednici tri mjeseca kasnije.

Agonija u vezi s knjiženjem ovog atraktivnog objekta na Jadranu, nad kojim pravo ima naša država, traje godinama, a prema inicijativi koja se nalazi na dnevnom redu današnje sjednice, Vlada FBiH će se, po ko zna koji put, obratiti Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da riješi status navedenog objekta.

Da ironija bude još veća, kako stoji u aktu Vlade FBiH, Vijeće ministara BiH je izvijestilo da je još uvijek na snazi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, zbog čega država BiH tim objektom još ne može raspolagati.

Za to vrijeme Hrvatska je iskoristila zakonske mogućnosti da raspolaže imovinom BiH.

U informaciji se navodi da odmaralište u Trpnju nije uknjiženo na BiH niti na Federaciju BiH, već se vodi na Seoskoj zajednici Trpanj.

Podsjeća se da je za rekonstrukciju objekta još 1977. godine Izvršnom vijeću Skupštine SRBiH izdata građevinska dozvola. Trideset godina kasnije, navodi se, objekt nije u funkciji korištenja, ali Služba za zajedničke poslove FBiH, uprkos svim ovim okolnostima, za taj objekat redovno plaća komunalne naknade za usluge osiguranja objekta.

Naime, aktivnosti vlade u vezi s objektom započele su nakon incijative Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 26. aprila 2002. godine. Nakon toga vlada je donosila niz odluka kako bi se zaštitio ovaj objekat.

Potrošeni su milioni KM poreznih obveznika, a država nikakvu korist od tog objekta nije imala.