Izbjegličko naselje
53

Potresne fotografije migranata nakon oluje u Velikoj Kladuši obišle svijet

Piše: M. Ć.
Foto: Gabriel Tizon
Foto: Gabriel Tizon
Snažno grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakim vjetrom, koje je prije dvije noći zahvatilo područje Velike Kladuše, u potpunosti je uništilo improvizirano migrantsko naselje u mjestu Trnovi, a brojne porodice s djecom ostavilo bez kakvog-takvog krova nad glavom.

Potresne fotografije španskog fotografa Gabriela Tizona, koje neodoljivo podsjećaju na izvještaje svjetskih fotoreportera iz uraganom razorenog Haitija ili poplavama ugroženih područja nakon obilnih monsunskih kiša u Indiji ili Bangladešu, ne stižu ni s područja Kariba ili južne i jugoistočne Azije, već iz velikokladuškog naselja Trnovi u kojem boravi nekoliko stotina migranata iz brojnih zemalja svijeta.

Snažno nevrijeme, koje je u noći s ponedjeljka na utorak zahvatilo područje Unsko-sanskog kantona, donijelo je brojne probleme na području velikokladuške općine. Jaka kiša, praćena grmljavinom i naletima vjetra, pravila je velike zastoje u saobraćaju, uzrokovala izlijevanje kanalizacionih voda te u manjoj mjeri poplavila glavne ceste i sporedne puteve.

Obilna kiša i jak vjetar u potpunosti su uništili i šatorsko naselje u kojem boravi blizu 350 migranata u mjestu Trnovi, potvrdio je za Klix.ba Husein Kličić, predsjednik Crvenog križa USK.

"Kiša i nevrijeme uništili su skoro čitav kamp. Moramo učiniti sve napore da normaliziramo stanje, jer ljudi su u blatu, na livadi, voda je poplavila skoro pola kampa. Crveni križ nastoji pomoći tim ljudima, ali sami sve ne možemo. Šaljemo apel svim nadležnim institucijama u BiH i međunarodnim organizacijama da djeluju što prije i da se svi uključimo i poboljšamo uslove boravka, posebno za 40-ak djece uzrasta od jedne do šest godina. Oni sada nemaju kapaciteta da sami sebi improviziraju smještaj, tako da ne znamo šta dalje činiti", rekao nam je Kličić.

On je istakao da Crveni križ u tom kampu svakodnevno hrani između 340 i 370 osoba, koliko ih dolazi na podjelu obroka, iako ih, prema njegovim riječima, na tom području boravi sigurno mnogo više. Pomenuo je i šatorsko naselje koje su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, na inicijativu Ministarstva sigurnosti BiH, nedavno podigli u naselju Polje u Velikoj Kladuši.

"Ono i dalje, iz nekog razloga, nije u funkciji. Tamo nam stoje prazni šatori i molimo nadležne da ove ljude tamo dostojanstveno premjestimo. Do koga je, mi to ne znamo, ali apeliramo na sve da se taj kamp stavi u funkciju, jer je ovo momenat kada se zaista mora reagovati", potcrtao je Kličić.

Stanje u improviziranim centrima za migrante u Velikoj Kladuši, ali i Bihaću, je već duže vrijeme, praktično od samog početka migrantske krize u ovom gradovima, ispod svakog ljudskog dostojanstva, a posljednje slike iz najzapadnije bosanskohercegovačke općine najdirektniji su apel i poziv nadležnima da adekvatno djeluju i sačuvaju obraz ove države, pogotovo jer su slike iz Bihaća i Velike Kladuše polako počele odlaziti i u svijet.