BiH
0

Potrebno revidirati akcioni Plan o obrazovnim potrebama Roma i pripadnika nacionalnih manjina

FENA
U organizaciji CARE International NWB održan je okrugli sto o temi “Implementacija Plana akcije o obrazovnim potrebama Roma i pripadnika ostalih nacionalnih manjina u BiH”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U radu okruglog stola učestvovali su generalni direktor CARE International NWB Gustavo D' Angelo, predstavnici Vijeća Roma BiH Dervo Sejdić i Centra za podršku informiranja i zajedničkog djelovanja romskih NVO-a Sarajevskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona Mirsad Sejdić, te predstavnici Sarajevskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog kantona, OSCE-a, UNICEF-a i nevladinih organizacija.

Savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke Nadija Bandić informirala je prisutne o aktivnostima tog ministarstva na implementaciji Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma i pripadnika nacionalnih manjina u BiH u ovoj godini.

Bandić je istaknula da Romi daju posebnan doprinos šarolikoj multietničkoj slici Bosne i Hercegovine i kazala je da je federalno Ministarstvo u ovoj godini izdvojilo 65.280 KM za nabavku besplatnih udžbenika za učesnike romske populacije.

Za socijalno ugrožene kategorije federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke izdvojilo je još 120.400 KM.

"Ministarstvo podržava rad romskih udruženja koji imaju cilj poboljšati uvjete života i školovanje ove djece. Na okruglom stolu donesen je zaključak da je potrebno revidirati Akcioni plan o obrazovnim potrebama Roma i pripadnika nacionalnih manjina u BiH te precizirati kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve i definirati obaveze nadležnih vlasti u njihovoj realizaciji", saopćeno je iz federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke.