Delegacija OSCE-a u Vladi FBiH
0

Potrebno je ubrzati povratak izbjeglica i proces privatizacije

FENA
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović primio je danas u sjedištu Vlade FBiH predstavnike Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) koje je predvodio predsjednik Parlamentarne skupštine te organizacije Joao Soares.

U okviru uobičajene razmjene mišljenja o aktuelnim političkim i ekonomskim zbivanjima u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini, posebno je bilo riječi o trenutnim aktivnostima i planovima Federalne vlade radi poboljšanja, prije svega, ekonomske situacije u FBiH.

U tom kontekstu premijer Mujezinović je informirao goste o naporima i konkretnim potezima na smanjenju javne potrošnje, pripremama za skori početak izgradnje elektroenergetskih objekata te mogućnostima većih stranih ulaganja i u druge sektore.

Predstavnici OSCE-a su se posebno interesovali za saradnju među entitetima, funkcioniranje sistema obrazovanja i zdravstva, sa stanovišta nadležnosti Federacije i kantona te planirane aktivnosti u nastavku procesa privatizacije i povratka izbjeglica i raseljenih u svoja prijeratna prebivališta.

Sva ova pitanja, prema zajedničkoj ocjeni izrečenoj tokom današnjeg susreta, zahtijevaju ubrzaniju dinamiku od dosadašnje, a u njihovom rješavanju Federalna vlada može računati i na punu saradnju i podršku OSCE-a.

Susretu i razgovoru u Vladi FBiH prisustvovao je i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Gary D. Robbins, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.