{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Potrebno je još više smanjiti javnu potrošnju'

F
26.6.2009. u 14:14
0
4
'Potrebno je još više smanjiti javnu potrošnju'
0
'Potrebno je još više smanjiti javnu potrošnju'
Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Jago Lasić izjavio je da vlasti u BiH trebaju još više smanjiti javnu potrošnju kako bi se ostavilo prostora za ulaganje u kapitalne projekte.
Zaduženost kod MMF-a smanjit će se mogućnosti za investicije u poljoprivredu i infrastrukturu jer sredstva tog fonda ne mogu se koristiti za ulaganje u kapitalne projekte. Stoga je potrebno još više smanjiti javnu potrošnju kako bi se BiH ostavio veći prostor za zaduživanje kod međunarodnih financijskih institucija, a čija će se sredstva usmjeriti za razvoj gospodarstva BiH, pojasnio je Lasić na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru.

Po njegovim riječima, do loše finansijske situacije u BiH došlo je jer vlasti nisu vodile dobru ekonomsku i finansijsku politiku, odnosno predugo su ignorirale preveliku javnu potrošnju, a nisu se pokretali ozbiljni razvojni projekti.

"Osnovna je pogreška učinjena kada su lideri vodećih političkih stranaka odlučili viškove prihoda od PDV-a iz proteklih godina uložiti u kupovinu glasova birača kroz nerealna davanja za boračko-socijalne kategorije i za povećanje plata administraciji", ocijenio je Lasić, navodeći da je višak prihoda od PDV-a u 2006., 2007, i 2008. godini iznosio 1,2 milijarde maraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: