{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Potrebno je istjerati politiku sa Univerziteta"

F
12.1.2010. u 17:30
0
0
"Potrebno je istjerati politiku sa Univerziteta"
0
"Potrebno je istjerati politiku sa Univerziteta"
Ante Čolak
Poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Ante Čolak, na današnjoj sjednici tog doma održanoj u Sarajevu, tokom rasprave o provedbi bolonjskog obrazovnog procesa u Federaciji, rekao je da je "istjerivanje politike sa univerziteta" preduvjet za stvarno zaživljavanje Bolonjskog procesa u visokom obrazovanju na našim prostorima.
Međutim, protjerati politiku s univerziteta teže je nego naći nedostajući a potrebni novac za provedbu Bolonjskog procesa, dodao je ovaj poslanik.

Jedan od "rezultata" sadašnjeg visokog obrazovanja je, kako smatra Čolak, "proizvodnja diploma, a ne znanja". On će, kako je dalje ironično kazao, smatrati da je Bolonjski proces istinski zaživio na našim prostorima onog trenutka kad čuje da je neki univerzitet zatvoren a ne otvoren jer su fakulteti u međuvremenu "otvarani u svakom selu'".

Poslanik Damir Mašić je na ovoj sjednici kazao da oblast visokog obrazovanja, koja je u Federaciji u nadležnosti kantona, treba prenijeti na viši, federalni nivo, na šta mu je poslanik Miljenko Brkić odgovorio da će jedina ispravna raspodjela nadležnosti u tom segmentu biti kada nad visokim obrazovanjem brigu preuzme državni nivo u Bosni i Hercegovini.

Shodno svom stavu, Mašić je pozvao da zaključak parlamentarne rasprave bude incijativa da federalna i kantonalne vlade budu pokretači ustavnih promjena koje će dovesti do toga da segment obrazovanja u FBiH bude unaprijeđen na entitetski nivo.

O ovom prijedlogu je glasano, ali nije dobio potrebnu većinu.

Odobren je, međutim, prijedlog parlamentarnog Odbora za nauku, kulturu i sport prema kojem će u Parlamentu biti održana posebna tematska sjednica o stanju u srednjem obrazovanju na kojoj će biti riječi o uvođenju obaveznog srednjeg obrazovanja u Federaciji.

Što se tiče visokog obrazovanja, ovaj parlamentarni odbor će inicirati okrugli sto o provedbi sva tri ciklusa Bolonjskog procesa, zaključeno je također.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: