Lajčak s delegacijom EBRD-a
0

"Potrebno jačati kapacitete države"

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák danas se sastao s direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za područje zapadnog Balkana Claudiom Viezzolijem i šefom EBRD-a u BiH Giuliom Morenom.

Pozdravljajući planove da se svi financijski instrumenti Evropske unije konsolidiraju na jednom mjestu ("one-stop-shop"), Lajčak je rekao kako EU pokazuje razumijevanje za region.

Kada bude postignuto, konsolidiranje financijskih instrumenata Evropske komisije, Evropske investicijske banke, EBRD-a i Razvojne banke Vijeća Evrope omogućit će EU da brže reagira na zahtjeve BiH.

Strukture u okviru BiH trebaju osigurati da država dobije kapacitete koji će joj omogućiti da djeluje, istaknuto je na sastanku.

Lajčak je dodao da će postojanje jednog referentnog mjesta olakšati i ubrzati pristup BiH fondovima EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a je pozdravio jučerašnje potpisivanje ugovora o zajmu između predstavnika EBRD-a i organa vlasti BiH.

Koridor 5C je najveći projekat EBRD-a na području zapadnog Balkana i on ima značajnu regionalnu dimenziju.

"Ovo će osigurati povezivanje regiona u smislu saobraćaja i komunikacija te stoga predstavlja povezujući faktor u ekonomskom i političkom smislu", izjavio je Lajčak.

Tokom sastanka, Lajčak je istakao ulogu međunarodnih finansijskih institucija i potrebu da se maksimizira učinak projekata koje oni nude.

"Iskustvo je pokazalo da su ekonomska tranzicija i prvi koraci u okviru procesa pridruživanja teški i BiH mora na najbolji način iskoristiti ponuđenu pomoć kako bi se ublažili efekti koje oni imaju na građane BiH", kazao je Lajčak.

On je jučer organizirao radni sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem i premijerom RS-a Miloradom Dodikom te predstavnicima šire međunarodne zajednice prisutne u BiH.

Razgovarano je o efikasnijoj implementaciji donatorskih projekata, a cilj je osigurati da BiH na najbolji način skoristi podršku koju joj nudi međunarodna zajednica, saopćio je OHR/EUSR.