Sara Luford
0

"Potrebne su određene promjene ustava BiH"

FENA
Očigledno je da su u BiH potrebne određene promjene Ustava i njeni predstavnici o tome moraju sami odlučiti, ukazala je Sara Ludford, članica Evropskog parlamenta.

Ona je, nakon razgovora delegacije Evropskog parlamenta, Alijanse liberala i demokrata za Evropu (ALDE), sa predsjednikom Narodne skupštine Rerpublike Srpske (RS) Igorom Radojičićem, kazala da ipak brine činjenica da se te promjene, koje su potrebne - ne donose.

„Da li je u pitanju nedostatak političke volje, da li mijenjati sistem ili Ustav, nije na nama da kažemo, nego na vama“, rekla je Ludford.

Dodala je i da je posjeta delegacije evropskih parlamentaraca bila više bazirana na „slušanju argumenta RS-a“, kako bi ova misija bolje mogla da razumije probleme u BiH.

Naglasila je da je cilj posjete podrška i pomoć BiH na njenom putu ka EU, te dodala da je veoma optimistična u pogledu liberalizacije viznog režima za našu zemlju tokom ove godine.

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić je rekao na pres-konferenciji da RS nema problem da razgovara o promjenama Ustava BiH u dijelu koji se odnosi na presudu Suda u Strazburu o neusklađenosti državnog ustava sa Konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

“Mi samo ne želimo da nam se pod tom diskusijom pokušava dodati i nešto drugo“, rekao je Radojičić.

On kaže da teško predvidjeti da li će proces promjene Ustava moći otpočeti prije izbora, jer je za tako nešto u parlamentu potrebno obezbijediti dvije trećine glasova, što, kaže, nije lako.