Tarik Sadović
0

'Potrebna temeljita reforma policije'

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je jučer razmatrao Informaciju o aktuelnoj sigurnosnoj situaciju u BiH, s posebnim osvrtom na terorizam, koju mu je na njegov zahtjev, dostavilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović je danas kazao Feni da je informacija koja je upućena parlamentu presjek i pregled svih sigurnosno interesantnih događaja u BiH, tako da je ona na jedan cjelovit način pokazala aktuelno stanje.

Podsjetio je da se te informacije rade na osnovu pojedinačnih informacija koje sigurnosne agencije dostave Ministarstvu sigurnosti, počevši od Obavještajno-sigurnosne agencije, Granične policije, SIPA-e, Službe za strance, entitetskih i kantonalnih MUP-ova.

„Smatram da je bilo u posljednje vrijeme nekoliko događaja koji su usložnili aktuelnu sigurnosnu situaciju. Prije svega mislim na napad u Vitezu koji je odnio nevine ljudske živote; zadnji obračuni između pripadnika organiziranog kriminala u Sarajevu; bjekstvo navodnog ubice Pukanića iz Zagreba u BiH koji je poslije izbjegao organima gonjenja; zatim zloupotrebe u smislu izdavanja ličnih karata“, kazao je ministar Sadović.

Po njegovim riječima, svi ti događaji na neki način su uznemirili građane ove zemlje i u tom smislu je potrebno da agencije za provođenje zakona „podignu“ stepen pripravnosti i da poduzmu odgovarajuće korake iz svoje nadležnosti kako bi se ti sigurnosni izazovi smanjili i doveli na neku prihvatljivu mjeru.

Ministar Sadović je kazao da je naš policijski sistem rascjepkan, razjedinjen, nepovezan i da dosta problema u borbi protiv organiziranog kriminala proističe upravo iz te činjenice.

On je napomenuo da građani ove zemlje treba da znaju da se pod pojmom organizirani kriminal podrazumijeva svaki oblik izvršenja krivičnog djela koji ima određeni stepen organiziranosti tri ili više osoba i za koje je zapriječena kazna zatvora tri ili više godina.

Prema tome, kazao je on, kada se kaže organizirani kriminal ne misli se na jednu vrstu kriminala, jer se on može pojaviti u svakom krivičnom djelu. Nadležni za borbu protiv organiziranog kriminala u BiH su od kantonalnih MUP-ova, entitetskih ministarstava do državnih agencija za provođenje zakona.

„Prema tome, nemate jednu adresu na koju možete adresirati odgovornost nego za određenu vrstu organiziranog kriminala morate ići tragom da biste došli do konkretne odgovornosti“, kazao je Sadović.

Dodao je da je vrlo sličan slučaj i s korupcijom. Borba protiv korupcije je borba koja se vodi u okviru raznih policijskih agencija, raznih tužilaštava. Prema Strategiji za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije čak 26 raznih institucija i organizacija u ovoj zemlji zaduženo je za borbu protiv korupcije.

„Kad vidite koliko je to kompleksno pitanje, koliko je problem kompleksan i koliko imamo nepovezan sistem, dolazimo do ključnih stvari. Po mom mišljenju, ovoj zemlji je potrebna temeljita reforma policijskih struktura. Bez te reforme pričati o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije nikada nećemo postići odgovarajuće efekte. To je nešto sa čime ćemo se susretati sve dok se ne postigne određeni politički konsenzus da u tom smislu moramo krenuti“, kazao je Sadović.

Ako imate politički konsenzus, jer reforma policije je i političko pitanje, onda morate prvo od eksperata pronaći odgovarajući model za ovu zemlju, a onda izmijeniti zakonske propise iz te oblasti i prilagoditi ih tom novom modelu, smatra Sadović.