Safet Halilović
0

"Potrebna je milijarda KM da bi se riješilo pitanje izbjeglih"

FENA
Safet Halilović
Safet Halilović
Oko milijardu KM potrebno je da bi se do 2014. riješili zahtjevi oko 47.000 porodica koje žele da se vrate u svoje prijeratne domove u BiH.

“To je oko 150.000 pojedinaca i prema Aneksu 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma država je dužna da im osigura dom uz vraćanje imovine, koje je gotovo stopostotno završeno, ali je problem to što je ta imovina devastirana”, naglasio je resorni ministar Safet Halilović.

Ponovio je da samo iz budžetskih sredstava nije moguće realizirati Aneks 7. te je zato potrebno zaduženje države za oko 400 miliona.

“I uz određena budžetska izdvajanja svih nivoa vlasti to bi bilo više od milijardu KM i tek s toliko sredstava mogli bismo do 2014. riješiti probleme bar ovih oko 150.000 ljudi koji su se javili za povratak te u najvećem dijelu problem povratnika, raseljenih osoba i raspuštanja kolektivnih centara”, naglasio je Halilović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Očekuje da će i druga pitanja ove populacije biti riješena usvajanjem Revidirane strategije Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je taj dokument ključ rješavanja izbjegličko-raseljeničkog pitanja u BiH.

S tim se slaže i pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Drago Vuleta. Podsjetio je da se nakon ministarske konferencije u Beogradu užurbano radi zajednički projekt u regionu o pitanju trajnog rješavanja svih korisnika kolektivnih i ostalih vidova organizovanog smještaja u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, koji bi trebalo da bude završen do kraja juna, a donatorska konferencija na kojoj radi međunarodna zajednica do kraja godine.