Federacija BiH
0

Potrebna izmjena legislative Zakona o pripadnosti javnih prihoda

FENA
Prema službenoj najavi, krajem ovog mjeseca u Sarajevu će zasjedati Predstavnički dom Federalnog parlamenta i razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

Bitan razlog za izmjenu ove legislative je primjena od prvog dana ove godine novog Zakona o porezu na dohodak u Federaciji.

"S obzirom na to da se reformom u oblasti direktnog oporezivanja modernizira porezna struktura u Federaciji BiH i da je usvojen Zakon o porezu na dohodak koji će kao sintetički oblik oporezivanja dohotka fizičkih osoba zamijeniti dosadašnji porez na plaću (koji je bio uveden na federalnom nivou) i određen broj poreznih oblika koji su bili regulirani zakonima kantona, neophodno je izvršiti adekvatne izmjene u Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, kako bi kantoni i jedinice lokalne samouprave dobili adekvatne prihode na osnovu direktnih poreza koji su im i do sada pripadali", obrazložila je Federalna vlada kao predlagač izmijenjenog teksta.

U parlamentarnu proceduru tekst je iz Vlade upućen s prijedlogom da ga poslanici razmatraju po hitnom postupku jer se na radi o obimnim i komplikovanim promjenama.