BiH
0

Potrebna diplomatska ofanziva međunarodne zajednice na kreiranju novog bh. ustava

FENA
BH slobodni demokrati, Narodna bošnjačka stranka i Bosanskopodrinjska narodna stranka zatražili su danas od međunarodne zajednice u BiH da pokrene snažnu diplomatsku ofanzivu koja bi svojim kredibilitetom omogućila kreiranje evropskog modela ustava BiH koji bi zemlji dao političku stabilnost, samoodrživost i razvoj u interesu običnih ljudi.

U pismu upućenom Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC), koji danas počinje svoje dvodnevno zasjedanje, ove tri stranke ocjenjuju da je Ustav BiH "istrošio svoj vitalitet i dostigao granice upotrebne vrijednosti koje traže korjenitu ustavnu reformu nužnu u procesu evropske stabilizacije i pridruživanja".

Ove stranke navode da presude Međunarodnog suda pravde u Haagu, međupresuda Haškog tribunala Miloševiću i dosad izrečene presude Tribunala upozoravaju da je ustavnopravno ustrojstvo BiH po Daytonskom sporazumu ipak u najvećoj mjeri projekt Miloševića.

-Poznato je da nema političkog konzensusa o ustavnim reformama zato što Ustav BiH favorizira nacionalni koncept vlasti, jednom dijelu BiH daje eskluzivno nacionalni predznak i ime republika, a oduzima ga državi BiH. Time održava latentno stanje napetosti među etničkim zajednicama, navode u otvorenom pismu ove tri bh. političke stranke.

One naglašavaju kako UO PIC-a ima obavezu i da se jasno odredi spram blokade reforme policije, negiranja principa EU, rada Martensove komisije i Upravnog odbora za reformu policije.

Također, ove stranke iznose stav da Srebrenica u kojoj se dogodio genocid s punim pravom traži poseban politički i ekonomski status u okviru BiH.

-Budite uvjereni da protivnike ove države možete pobijediti tako da ipak date zahtjev EU da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH i u konačnom bez uvjetovanja primite BiH u punopravno članstvo EU, kaže se u otvorenom pismu.