{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potrebna analiza i reforma socijalnog sektora

F
25.2.2009. u 13:38
0
0
Potrebna analiza i reforma socijalnog sektora
0
Potrebna analiza i reforma socijalnog sektora
Direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Ljerka Marić izjavila je danas u Sarajevu, gdje je bila jedan od govornika na otvaranju konferencije o socijalnoj uključenosti i civilnom društvu, da je očigledno da su potrebne analize i reforma socijalnog sektora u BiH.
Ona je izjavila novinarima da je Federacija BiH posebno osjetljiva jer je kompleksno uređena.

- Vlade, i entitetske i kantonalne i općinske, se hrabro bore, ali bez zajedničkog rada i koordinacije između Federacije, kantona i općina te bez jasne slike koja mora biti svima jasna kako bismo znali šta se dešava, mi nećemo iz ovoga izaći, upozorila je Marić, bivša ministrica finansija i trezora BiH.

Po njenim riječima, to na kraju mora rezultirati jednom strategijom koja govori o preuređenju davanja za te kategorije.

- To je jedini način. Sada se ponovo radi trogodišnje planiranje budžeta i ako najodgovorniji u Vladi FBiH izađu s jasnom vizijom, bit će moguće nešto riješiti, smatra Marić.

S druge strane, ovaj problem će se kreditima moći jedno vrijeme "zatvarati". Ali, upozorava Marić, ako se dobije kredit, što je u uvjetima kada je kriza poodmakla veoma skupo, i potroši se u te svrhe, na neki način te se pare otimaju privredi.

Naprimjer, neko preduzeće bi moglo dobiti ta sredstva da zaposli ljude, da oni zarade pare i da se od tih para izdvaja za socijalni sektor, smatra ona.

- Ako date samo za pokrivanje dugova, opet nemate ništa. Oni su (Vlada FBiH) na dobrom putu, oni pokušavaju analizirati stanje i ugasiti vatru, ali pokušavaju naći i jedan pravac za duži niz godina. Bez najmanje tri godine pravca djelovanja, nema rješenja, smatra direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Ljerka Marić.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: