{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potrebna analiza i reforma socijalnog sektora

F
25.2.2009. u 13:38
0
0
Potrebna analiza i reforma socijalnog sektora
0
Potrebna analiza i reforma socijalnog sektora
Direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Ljerka Marić izjavila je danas u Sarajevu, gdje je bila jedan od govornika na otvaranju konferencije o socijalnoj uključenosti i civilnom društvu, da je očigledno da su potrebne analize i reforma socijalnog sektora u BiH.
Ona je izjavila novinarima da je Federacija BiH posebno osjetljiva jer je kompleksno uređena.

- Vlade, i entitetske i kantonalne i općinske, se hrabro bore, ali bez zajedničkog rada i koordinacije između Federacije, kantona i općina te bez jasne slike koja mora biti svima jasna kako bismo znali šta se dešava, mi nećemo iz ovoga izaći, upozorila je Marić, bivša ministrica finansija i trezora BiH.

Po njenim riječima, to na kraju mora rezultirati jednom strategijom koja govori o preuređenju davanja za te kategorije.

- To je jedini način. Sada se ponovo radi trogodišnje planiranje budžeta i ako najodgovorniji u Vladi FBiH izađu s jasnom vizijom, bit će moguće nešto riješiti, smatra Marić.

S druge strane, ovaj problem će se kreditima moći jedno vrijeme "zatvarati". Ali, upozorava Marić, ako se dobije kredit, što je u uvjetima kada je kriza poodmakla veoma skupo, i potroši se u te svrhe, na neki način te se pare otimaju privredi.

Naprimjer, neko preduzeće bi moglo dobiti ta sredstva da zaposli ljude, da oni zarade pare i da se od tih para izdvaja za socijalni sektor, smatra ona.

- Ako date samo za pokrivanje dugova, opet nemate ništa. Oni su (Vlada FBiH) na dobrom putu, oni pokušavaju analizirati stanje i ugasiti vatru, ali pokušavaju naći i jedan pravac za duži niz godina. Bez najmanje tri godine pravca djelovanja, nema rješenja, smatra direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Ljerka Marić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: