Skupština KS
0

Potreban interventni program za zaštitu od virusa H1N1

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo usvojio je na današnjoj sjednici inicijativu Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) kojom se od Vlade, Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo traži da u roku od sedam dana bude izrađen i ponuđen interventni program mjera zaštite stanovništva Kantona Sarajevo od gripe H1N1.

U inicijativi se navodi da Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo mora osigurati posebna novčana sredstva za nabavku potrebnih količina brzih testova na virus H1N1.

Traži se formiranje interventnih punktova u svim dijelovima Kantona s dežurnim ekipama sa zadatkom upućivanja pacijenata na brzo testiranje te mogućnost obaveznog i hitnog besplatnog testiranja pacijenata s visokom temperaturom i članova porodice kojima je konstatirano da su oboljeli od virusa H1N1.

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo inicira stavljanje Infektivne klinike KCU Sarajevo u stanje vanrednih okolnosti, jer ta klinika obavlja najveći dio posla i snosi teret mjera liječenja.

Dogovoreno je da do kraja ove godine budu održane još dvije sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, 28. i 29. decembra, na kojima bi trebalo da se pojave materijali koje je Vlada Kantona Sarajevo planirala ovogodišnjim programom rada uputiti u skupštinsku proceduru, saopćeno je iz Pres-službe Vlade Kantona Sarajevo.