Potreba vraćanja vjeri u Boga, obitelji i čovjeku

F
FENA
23.12.2008. u 15:04
0
0
Potreba vraćanja vjeri u Boga, obitelji i čovjeku
0
Potreba vraćanja vjeri u Boga, obitelji i čovjeku Foto: Arhiv
"U otajstvu Božića ne slavimo samo njegov povijesni događaj - onaj što se zbio u betlehemskoj štalici, nego i osobni susret sa svojim Bogom. Kristovo rođenje je otkrilo u nama smisao našega rođenja, našeg postojanja i budućeg života u vječnosti", poručio je danas u Sarajevu u božićnoj poruci svim katolicima u BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.
Puljić je u ovogodišnjoj božićnoj čestitki skrenuo pažnju na potrebu vraćanja vjeri u Boga, otvaranju riječi Božijoj te vraćanju tradicionalnim vrijednostima - obitelji i čovjeku.

On se pozvao na nastupnu propovijed sluge Božijeg Ivana Pavla II, naglasivši da na njegovoj poruci temelji svoju božićnu radosnicu. Stoga je pozvao - dragi vjernici, približite se Kristu, rastvorite mu vrata svoga obiteljskog doma, svoga javnog života, svoga privatnog života. Sami sebe poklonite Bogu.

Istaknuo je da smo puno puta iskusili da se s Kristom ne može mjeriti ništa što je isključivo ljudsko - nikakva vlast niti politički ili društveni utjecaj, kao ni ekonomska moć ili kapital. Svi ti statusi duboko su ljudski, nesavršeni i kratkotrajni. Ljudska moć je prolazna, kazao je, a svaka vlast vremenita, pa i bogatstvo bez duše nije dar mudrosti.

Kardinal se dotaknuo i današnje kulture te brzog tempa života, kao i trke za probitkom koja je razbila obiteljsko zajedništvo, poremetilo ljestvicu vrednota i otežalo razumjeti pravi smisao života.

"Zato nam je i potrebito prosvjetljenje - svjetlo koje prosvjetljuje svakog čovjeka - Isus Krist. Zaustavimo trku, nađimo jedni druge! Neka Božić bude drag susret obiteljskog zajedništva i zajedništva u Gospodinu”.

Nadbiskup vrhbosanski poručio je - nemojte se umoriti u traženju jednakopravnosti svih građana. Podvukao je da svaki čovjek ima svoje dostojanstvo koje treba poštivati, a svi smo dužni neprestano raditi na izgradnji mira i tolerancije.

"Sam je Krist imao i volio svoju rodnu grudu, u kojoj je radio i propovijedao. I nama je Bog darovao komad zemlje na ovom planetu da ga volimo, na njemu živimo u miru i marljivo radimo. Ostanimo na svojoj grudi i Božiji blagoslov neće zatajiti. Vrijeme kušnje dolazi i odlazi. Sad se nadamo boljim vremenima", kazao je kardinal Puljić.

Na kraju poruke uputio je iskrenu čestitku svim katolicima da dožive te u ljubavi i miru prožive otajstvo Božića.

"Neka se Krist rodi u svakom srcu, svakoj obitelji i zajednici u kojoj i za koju živite. Neka se Krist, utjelovljena Riječ, nastani i u vama. A vi ga svjedočite! Svjedočite njegovu vjeru, nadu i ljubav. Svjedočite svetost braka i obitelji, njegujte međusobnu ljubav i zajedništvo. Poštujte svakog čovjeka, posebno one, kako ih evanđelje naziva - malene. I budite osjetljivi prema potrebnima", zaključio je Vinko Puljić.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: