BiH
0

Potpredsjednik RS-a protiv preglasavanja po pitanju nove himne i grba tog entiteta

FENA
Nije dobro da se donose rješenja za novi grb i himnu Republike Srpske oko kojih nisu saglasni svi konstitutivni narodi u tom bh.entitetu, upozorio je danas potpredsjednik RS-a Adil Osmanović.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da, kada je u pitanju buduća himna tog bh.entiteta, ni u kom slučaju ne bi trebalo biti preglasavanja jednog ili dva naroda, već je neophodno postići konsenzus i dogovor o himni koja će biti prihvatljiva za Bošnjake, Hrvate, Srbe i ostale koji žive u RS-u.

Naglasio je da sve dok se do tako značajnih obilježja budu dolazilo preglasavanjem jednog ili dva konstitutivna naroda, imat ćemo situaciju da ili se napuštaju prostori gdje se svira himna RS-a ili će biti prisutna jedna velika nelagoda u pogledu samog grba.

Entitetski potpredsjednik je podsjetio i na situaciju da se do trenutnog amblema RS-a došlo preglasavanjem u Skupštini, a zatim je i pored primjedbe Bošnjačkog kluba u Vijeću naroda RS-a, Ustavni sud RS-a donio odluku da nisu ugroženi vitalni nacionalni interesi Bošnjaka.

  • Sada imamo jedan amblem s kojim bošnjački narod na ovom prostoru nije zadovoljan. Ne bi se tako trebalo desiti u budućem periodu. Možda neko misli da političku snagu i nadmoć može iskoristiti na takav način, ali budućnost ovog entiteta nije svijetla ukoliko se do takvih odluka dolazi preglasavanjem i nametanjem, zaključio je Osmanović.

Komisija za simbole RS-a trebalo bi u ponedjeljak na sjednici u Banjoj Luci da razmatra dva prijedloga za novu himnu RS-a, koja su ostala u užem izboru, te da utvrdi konačan prijedlog za grb.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić smatra da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a nema razloga za ulaganje veta na prijedloge himne i grba RS-a uz ocjenu da bi takav potez bio "čista politika bez apsolutno ikakvog argumenta".

  • Iako Bošnjaci nisu zadovoljni predloženim rješenjima za himnu i grb RS, smatram da podizanje veta pred Ustavnim sudom RS samo prejudicira priču i odgađa donošenje rješenja. To nije dobro. Nadam se da će biti dovoljno razuma da ovaj problem bude prevaziđen i da Klub Bošnjaka ipak neće pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, rekao je Radojičić za današnje "Nezavisne novine".