BiH
0

Potpredsjednik FBiH posjetio rudare Breze

FENA
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo posjetio je danas Rudnik mrkog uglja u Brezi povodom stogodišnjice rada Rudnika i boravio u jami i podzemnim lavirintima u kojima se proizvodi jedan od najkvalitetnijih ugljena.

Rudari Breze postižu odgovarajuće rezultate koji im omogućavaju da prežive i pored svih nedaća, slabe opreme i radnih uvjeta na najnižem novou, izjavio je Kebo Agenciji FENA.

Od uglja koji iskopaju, 96 posto se koristi za proizvodnju električne enrgije u Termoelektrani "Kakanj".

Impresije potpredsjednika FBiH su da rudarima treba pomoći objedinjavanjem elektroenergetskog sektora - rudnika i elektroprivreda u Federaciji, o čemu je već bilo riječi u Federalnom parlamentu.

Mirsad Kebo je danas posjetio i Općinu Breza.

„Moram priznati da sam imao određene predrasude, a ova općina ide koracima savremene evropske lokalne upravne zajednice u kojoj se građanima po ISO standardima rješavaju problemi i koja ima vrlo jasan koncept razvoja. Tu sam prvi put čuo ljude da iznose kako će oni riješiti probleme, a najmanje traže pomoć od viših nivoa vlasti", izjavio je.

Kebo je razgovarao o interesu građana općina Olovo i Breza da se ne liječe u zeničkoj bolnici, jer su sada na to primorani pošto su im općine administrativno u Zeničko-dobojskom kantonu, već u sarajevskoj bolnici.

Izjavio je da će uskoro organizirati posjetu i uključiti odgovarajuće faktore iz ovih kantona u pokušaju da se nađe ustavno rješenje koje će građanima omogućiti da riješe ovo pitanje iz domena osnovnih ljudskih prava.

Potpredsjednik FBiH je uručio 10.000 KM Općini da ona raspodijeli tu pomoć porodicama rudara koji su trenutno na čekanju, a posebno porodicama invalida Rudnika mrkog uglja.