Von der Leyen potvrdila
9

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans podnio ostavku

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Potpredsjednik EU i član "Zelenog pakta" EU Frans Timmermans povlači se kako bi se u Nizozemskoj kandidovao na prijevremenim parlamentarnim izborima ove jeseni.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prihvatila je njegovu ostavku. Dužnosti Timmermansa do imenovanja novog člana Komisije sa nizozemskim državljanstvom obavljat će potpredsjednik Maroš Šefčovič. Ursula von der Leyen izrazila je zahvalnost bivšem potpredsjedniku za njegov dugogodišnji uspješan rad za dobrobit Komisije i evropskih građana.

Timmermans (62) je u utorak položio zakletvu da će predvoditi zajedničku listu socijaldemokrata (PvdA) i Zelenih (GroenLinks) na prijevremenim izborima u Nizozemskoj na jesen, nadajući se da će zamijeniti liberala Marka Ruttea, piše Euronews.

U Briselu, Timmermans je arhitekta i glasnogovornik ekološke politike koju vodi od 2019. godine pod pokroviteljstvom Ursule von der Leyen. Njegovo iskustvo će biti faktor u kampanji, kažu politički analitičari, u kojoj će se suprotstaviti Pokretu Građanskih poljoprivrednika, koji je nedavno postao poznat po protestima farmera protiv evropskih normi.

Timmermansov povratak na nizozemsku političku scenu dolazi u trenutku kada pregovori o Zelenom paktu izmiču kontroli, a neke države članice i zastupnici Evropskog parlamenta pozivaju na moratorij na zakonodavstvo o okolišu.