Pišem ti pismo...
238

Potpredsjednici FBiH Schmidtu poslali dokaze: Mi smo od Čavare tražili da imenuje sudije

S. Š. U.
Potpredsjednici FBiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović
Potpredsjednici FBiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović
Potpredsjednici Federacije BiH uputili su pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu nakon što ih je on označio osobama koje onemogućavaju proces imenovanja sudija u Ustavni sud FBiH.

Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, potpredsjednici bh. entiteta Federacija BiH Schmidtu su poručili da su iznenađeni načinom na koji je on dugogodišnji problem neimenovanja sudija u Ustavni sud FBiH predstavio te kome ga je sve adresirao.

Istakli su kako stavljanje u isti kontekst predsjednika i dva potpredsjednika FBiH tumače kao krajnje nedobronamjeran potez visokog predstavnika.

"Proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH traje još od 2016. godine. Oba potpredsjednika FBiH su u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima pravovremeno reagirali i usaglašeni prijedlog dostavili predsjedniku FBiH na dalje postupanje prema Domu naroda", dio je pisma koje su potpredsjednici uputili Schmidtu.

Naglasili su kako su Marinku Čavari uputili nekoliko urgencija te da su o nedostatku odgovora predsjednika FBiH obavijestili Ustavni sud FBiH, VSTV, predstavnike ambasada SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije, EU-a, OHR-a kao i druge relevantne institucije.

U prilogu pisma, Schmidtu su dostavili i dokaze svojih tvrdnji.

"Upravo zbog navedenog, smatramo neprihvatljivim da se utvrđena svjesna blokada predsjednika FBiH pokušava amnestirati kolektivnom odgovornošću predsjednika i dva potpredsjednika FBiH. Stavljanje u isti kontekst predsjednika koji je radio protivustavno, blokiranjem procesa imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH i potpredsjednika koji su postupali u skladu sa Ustavom FBiH, predlagali imenovanje nedostajućih sudija, ostavlja sumnju u krajnju namjeru Vašeg pisma", poručili su Mahmutbegović i Dunović Schmidtu.

Istakli su i kako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svom 58. izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a iz 2020. godine, kao glavnog krivca za blokadu popunjavanja Ustavnog suda FBiH, prepoznao i naveo predsjednika FBiH Marinka Čavaru.

"Podsjećamo da je i jedan od razloga nametanja američkih sankcija iz juna ove godine predsjedniku Čavari, upravo blokada popunjavanja Ustavnog suda FBIH. Od Vas tražimo i očekujemo da imenujete pravog krivca, a to je isključivo Marinko Čavara i u skladu sa Vašim ovlaštenjima otklonite višegodišnju blokadu procesa", zaključili su potpredsjednici FBiH.