Tvrdi New York Times
59

Potpredsjednica SAD-a traži od Bidena da pooštri kritiku prema Izraelu zbog krize u Gazi

S. M.
Kako izvještava New York Times potpredsjednica SAD-a Kamala Harris pritišće predsjednika Joe Bidena i druge visoke zvaničnike iz administracije da progovore o humanitarnoj katastrofi u Gazi.

U izvještaju, u kojem se citiraju četiri osobe upoznate s Harrisovim pritiscima, kaže se da je ona više puta rekla Bidenu i ostalima u Bijeloj kući "da administracija mora pokazati više empatije prema palestinskim civilima govoreći javno o velikom broju poginulih u Gazi i teškom položaju preživjelih."

Biden je podržao njen stav, ali je dodao da zvaničnici trebaju da nastave sa osudom Hamasovog napada od 7. oktobra.

Harris je javno optužila Izrael da nije učinio dovoljno da ublaži "humanitarnu katastrofu" u Gazi u govoru u nedjelju koji je označio promjenu u retorici administracije. Ona se u ponedjeljak u Washingtonu sastala s ministrom ratne vlade Bennyjem Gantzom.

Prema pisanju lista, njeni komentari su imali za cilj da se pozabave pritužbama demokrata koji se protive američkoj podršci Izraelu u ratu protiv Hamasa i da poboljštaju vanjskopolitičku reputaciju potpredsjednice kako bi jasno stavile do znanja da je ona održiva zamjena za predsjednika ako bude potrebno.