BiH
0

Potpisnici Kreševske deklaraciji suglasni oko prijedloga ustavnih reformi

FENA
U Središnjici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Mostaru danas je održan sastanak pet predstavnika stranaka potpisnica Deklaracije iz Kreševa. Sastanaku na kojem su sudjelovali čelnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HSP-a Đapić-dr. Jurišić, Hrvatske seljačke stranke, te HKDU-a, nisu prisustvovali predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak.

Ovo je prvi sastanak potpisnika Kreševske deklaracije, nakon što je usvojena u rujnu 2007. godine.

Kako je na tiskovnoj konferenciji izjavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, danas su se predstavnici pet hrvatsklih stranaka složili da su ostali u okvirima Kreševske deklaracije, te da neće odustati od zacrtanih okvira ustavnih reformi.

Po mišljenju dopredsjednika HDZ-a 1990 Martina Raguža, cijeli proces oko ustavnih reformi treba što prije prebaciti u parlamentarnu proceduru, dodavši kako je bitno da su hrvatske stranke suglasne oko prijedloga budućeg ustava jer su potrebna dvje trečine za njegovo usvajanje.

U stranci smo se uvjerili da su u osnove Ustava BiH uneseni prijedlozi iz Kreševske deklaracije, što je pozitivna poruka svjetskoj javnosti i narodu BiH,ocjenio je Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH Đapić.dr. Jurišić.

Predsjednik HSS-NHI-ja Ivan Krndelj kazao je kako će se njegova stranka zauzimati za kvalitetno rješenje pitanja Hrvata iz Posavine i srednje Bosne te da od toga neće odstupiti tijekom procesa ustavnih reformi.

Sljedeći sastanak poptisnika Kreševske deklaracije, čiji će domaćin biti predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, održat će se
za petnaestak dana.