{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisivanje sporazuma BiH i EUROPOL-a do kraja godine

F
30.1.2012. u 12:28
0
0
Potpisivanje sporazuma BiH i EUROPOL-a do kraja godine
0
Potpisivanje sporazuma BiH i EUROPOL-a do kraja godine
Sadik Ahmetović (Foto: Sarajevo-x.com/Arhiv)
Sve aktivnosti neophodne za uspostavljanje operativne saradnje između BiH i Evropskog policijskog ureda (EUROPOL) bit će realizirane do kraja godine.
Mapu puta kojom su predviđeni uvjeti za zaključivanje Operativnog sporazuma potpisali su ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović i direktor EUROPOL-a Rob Wainwright.

Ciljevi zacrtani ovim dokumentom su uspostavljanje Nacionalne jedinice EUROPOL-a u okviru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, uspostavljanje sigurne komunikacijske linije između EUROPOL-a i BiH, sistema elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužilaštava, elektronskog pristupa policijskim bazama podataka i drugim relevantnim bazama podataka u BiH te mreže kontakt osoba u različitim policijskim tijelima u BiH.

Trenutno se saradnja BiH s EUROPOL-om ostvaruje kroz Strateški sporazum, čiji cilj je sprječavanje, otkrivanje, suzbijanje i istraživanje teških oblika međunarodnog kriminala kroz razmjenu informacija, zajedničku edukaciju i ekspertizu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: