BiH
0

Potpisivanje peticije za sprječavanje izgradnje hidrocentrale na Neretvi

FENA
Pet mostarskih udruga građana u suradnji s Pokretom građana "Dosta" iz Sarajeva danas u Mostaru organiziraju potpisivanje peticije u sklopu akcije "Bitka za Neretvu" koja je pokrenuta u svrhu sprječavanja izgradnje hidrocentrala na Neretvi.

Peticiju su organizirali Klub skakača u vodu "Mostari", Udruženje "Djeca rata", Udruga mladih aktivista kantona (UMAK), Kajakaški te Ronilački klub "Brodari". Akcija prikupljanja potpisa građana organizirana je na svim mostovima u središnjem dijelu Mostara.

Organizatori smatraju da su hidrocentrale prevladane u Europi te da bi u Hercegovini, koja je bogata suncem, bilo pametnije uložiti trud u razradu alternativnih izvora energije.

"Svi građani Mostara vole i cijene Neretvu i znaju što bi se dogodilo izgradnjom tih brana", kazao je Demir Mahmutčehajić iz Pokreta građana "Dosta".

"Vrlo se lako može uništiti gornji tok Neretve, a kada se brane naprave više se nikada Neretva ne može vratiti u prvobitno stanje", dodao je Mahmutčehajić.

Upozorio je da su zastupnici ideje o izgradnji brana u gornjem toku Neretve počeli potkupljivati stanovništvo u Glavatičevu, općina Konjic te da pojedini mediji otvoreno staju na njihovu stranu.

Organizatori današnje peticije očekuju da će prikupiti najmanje oko 4000 potpisa.

Inače, akciju pod nazivom "Bitka za Neretvu" već duže vrijeme vodi Udruženje za zaštitu okoliša "Zeleni-Neretva" iz Konjica.