Udruženje Renesansa
0

Potpisivanje peticije "Recimo NE listi čekanja"

FENA
Udruženje žena oboljelih i liječenih od raka dojke "Renesansa" organizira u subotu, 4. jula, potpisivanje peticije "Recimo "NE" listi čekanja! Zahtijevamo lijek odmah - Život ne čeka!".

Udruženje naime napominje da 87 žena u Federaciji BiH čeka na lijek "herceptin", dok to u Republici Srpskoj nije slučaj.

"U zemljama okruženja Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Srbija, kao i u Republici Srpskoj, osiguran je ženama, koje su završile hemoterapiju, ovaj lijek. Zašto su te žene "bolje" od žena u Federaciji BiH", upitala je predsjednica Udruženja, Spomenka Hodžić.

Ova lista čekanja oboljelima predstavlja borbu za život i ostvarivanje osnovnog ljudskog prava - "prava na život".

U cilju ukidanju lista čekanja na lijekove koji život znače Udruženje se obraćalo Sulejmanu Tihiću, predsjedniku SDA, Mirsadu Kebi, potpredsjedniku Federacije BiH, parlamentarnim zastupnicima, komisijama za ljudska prava, jednakopravnost spolova, klubovima, itd.

"Pozivamo sve građane da potpišu peticiju. Podržat će nas žene iz Tuzle, Zenice, Mostara, Goražda i drugih gradova", kazala je Hodžić.

Ona je istakla da većina oboljelih žena šuti iz straha da ih neko ne bi skinuo s liste čekanja ili ih usporilo na primanje lijeka. Zajedno ćemo postići više "to nije utopija, to je istina", dodala je.

"Čisto narušavanje ljudskih prava je način izbora osoba koje će dobiti lijek. Ne može i ne smije se reći da jedna osoba od 70 godina manje vrijedi od osobe od 35 godina. Mada postoji podatak da osoba koja je 1981. godište čeka na lijek", kazao je Muhamed Džemidžić, izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

Potpisivanje će biti upriličeno ispred sarajevske Katedrale od 18.00 do 21.00 sat.