{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisivanje deklaracije o načelima Ustava BiH polovinom augusta

F
18.7.2007. u 17:18
0
0
Potpisivanje deklaracije o načelima Ustava BiH polovinom augusta
0
Potpisivanje deklaracije o načelima Ustava BiH polovinom augusta
Predstavnici hrvatskih političkih stranka nisu danas u Posušju potpisali deklaraciju o načelima Ustava BiH kao što je bilo najavljeno, pa je potpisivanje deklaracije prolongirano za polovinu augustu ove godine, simbolično u Parlamentu BiH.
Predstavnici Hrvatske stranke prava (HSP) BiH Đapić-dr. Jurišić, HDZ-a 1990, te Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske seljačke stranke (HSS) održali su danas u Posušju sastanak bez predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te još jednom razmotrili načela ustavnih reformi, a potom i javnosti predstavili deklaraciju o tim načelima.

Uz ostalo u deklaraciji se budući potpisnici, predstavnici hrvatskih političkih stranaka, zalažu za cjelovitu ustavnu reformu koju treba temeljiti na tome da BiH bude suverena država u svojim međunarodno priznatim granicama.

"U biti želimo BiH kao decentraliziranu državu, ustrojenu na temelju europskih kriterija, kroz tri razine vlasti državnu, srednju i lokalnu. Državna i srednja razina vlasti trebaju biti ustrojene na načelu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast. Na razini države su Parlament, Predsjedništvo i Vlada, ustrojeni na način da se osigura ista pozicija za sva tri naroda u BiH u načinu izbora i odlučivanja. Ustavom se napušta postojeći dvoentitetski ustroj BiH i uspostavlja novi teritorijalno-administrativni ustroj", složili su se lideri današnjeg sastanka.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić također je kazao da travanjski paket neće biti temelj za rješenje Ustava BiH.

Lider HSP-a BiH Đapić-dr. Jurišić Zvonko Jurišić ocijenio je da je deklaracija prihvatljiva i za međunarodnu zajednicu i sva tri naroda.

"Otvorit ćemo raspravu i nastojati pridobiti i političke predstavnike druga dva naroda u BiH i predstavnike međunarodne zajednice jer je to jedini način da ta načela budu primjenjiva u praksi", kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: