BiH
0

Potpisano oko 4.000 donorskih kartica

FENA
Lani je 250 mladih potpisalo donorske kartice, ove godine njih oko 200 tako da se na nivou Kantona Sarajevo približavamo broju od 4.000 potpisanih donorskih kartica, izjavila je danas koordinatorica Donorske mreže Kantona Sarajevo Halima Resić.

Prezentacija Donorske mreže BiH (DMBiIH) održana je u Trećoj gimanziji u Sarajevu u okviru programa kontinuirane edukcije mladih na fakultetima i srednjim školama o doniranju organa.

Cilj prezentacije jeste podizanje svijesti građana o doniranju organa i tkiva, nužnih za spašavanje života u okviru različitih vidova liječenja transplantacijom.

Predstavljanje DMBiH-a na nivou Kantona Sarajevo počelo je prije godinu dana i dosadašnje aktivnosti, ističe Resić, imale su veliki odjek i uspjeh u javnosti. Ona je najavila veliku akciju obilježavanja petogodišnjice Donorske mreže u BiH početkom juna u Sarajevu.

Član UO Donorske mreže KS-a Azra Alajbegović smatra kako je najvažniji segment projekta podizanje svijesti populacije o potrebi doniranja organa. Pojam smrti u bh. društvu je još tabu tema te ne čudi da ljudi o njoj nerado misle, a ponajmanje o doniranju nekog organa.

Učenicima Treće gimnazije podijeljeni su informativni materijali posvećeni ovoj tematici, održano je predavanje o moždanoj smrti kao situaciji u kojoj je moguće izvršiti uzimanje organa i prikazan film španskog Ministarstva zdravstva "Nada".

Donorska mreža u Bosni i Hercegovini je nevladina, neprofitabilna organizacija čiji je glavni cilj edukacija stanovništva o potrebi darivanja organa i tkiva u svrhu liječenja presađivanjem.