Na 34 lokacije
404

Potpisani ugovori za sanaciju cesta i pješačke staze u Novom Gradu

Klix.ba
U Općini Novi Grad Sarajevo uskoro će početi radovi na sanaciji, rekonstrukciji i održavanju lokalnih i nekategorisanih cesta i izgradnji i sanaciji pješačkih staza, trotoara, stepeništa i rukohvata na području Novog Grada. Radovi će se izvoditi na 34 lokacije.

Tim povodom, općinski načelnik Semir Efendić potpisao je danas ugovore o izvođenju navedenih radova sa Esadom Tutićem i Hasanom Karačićem, direktorima firmi Sela i KJKP Rad.

Time su se stekli uslovi za otvaranje gradilišta na širem području Novog Grada, a ovim projektima obuhvaćena je većina novogradskih mjesnih zajednica.

Radovi će koštati oko 650.000 konvertibilnih maraka, od čega će sanacija i rekonstrukcija cesta koštati oko 564.000 KM, a izgradnja i sanacija pješačkih staza, stepeništa i rukohvata 85.965 KM.

Kada je u pitanju održavanje lokalnih i nekategorisanih cesta u općini Novi Grad, načelnik Efendić kazao je da će se radovi izvoditi kroz dva LOT-a, te da su procedurom javne nabavke izabrane firme Sela i Rad. Radit će se u 18 mjesnih zajednica, na 25 lokacija, negdje cijele ulice, a negdje dijelovi ulica, predviđenih Programom sanacije i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih cesta za ovu godinu, koji je usvojilo Općinsko vijeće.

Sead Tutić istakao je da će firma Sela raditi izgradnju i sanaciju pješačkih staza, stepeništa i rukohvata, na devet lokacija, kao i jednog broja nekategorisanih cesta po LOT- u 1, te da će posao biti urađen kvalitetno i blagovremeno.

Prema riječima Hasana Karačića, preduzeće Rad vršit će radove na 12 lokalnih cesta, trgova i mostova, a odmah nakon potpisivanja ugovora nastojat će da u saradnji sa nadzorom i investitorom utvrde dinamiku radova, kako bi što prije počeli sa izvođenjem radova.

Programom će biti obuhvaćene ulice Hamdije Pozderca broj 21 (MZ Staro Hrasno), Bosanskih kraljeva, spoj sa ulicom Kodžina (MZ Švrakino Selo- 1), Novopazarska kod broja 506 (MZ Švrakino Selo-2), Sulejmana Pačariza Hodže (MZ Švrakino Selo 2), Kenana Demirovića od broja 26 (MZ Švrakino Selo-3), Abdurahmana Sirije od broja 31 prema ulici Milinkladska broj 68 (MZ Aneks), Abdurahmana Sirije 88 (MZ Aneks), Trg solidarnosti (Alipašino Polje A-1), Ramiza Salčina (MZ Saraj Polje), Trg grada Prato (MZ Dobrinja A), Butilska od broja 69 do broja 105 (MZ Dobroševići), 14. juni od broja 36 do broja 107 (MZ Dobroševići) i Gradačačka broj 11, 13, 15 i 17 (MZ Čengić Vila. Navedene ulice radit će firma Sela.

Preduzeće Rad radit će ulice Omera Kovača - spoj sa ulicom Vladimira Preloga broj 14 i Otona Župančića broj 6 (MZ Dolac), zatim Rafaela Gaona od broja 11-23 (MZ Buča Potok), Saliha Behmena od broja 10 do ulice Rafaela Gaona do broja 75 (MZ Alipašin Most-2), Goraždanaska od broja 1-18 (MZ Alipašin Most-1), Brezanska od broja 97, Brezanska broj 184 (MZ Briješće), Humačka ploča spoj sa ulicom Numan paše Ćuprilića, Humačka ploča od broja 119 do broja 135 (MZ Naselje heroja Sokolje), Paljevska od broja 99 (MZ Reljevo), Sade Hadžića od broja 13 do iznad broja 6 i od broja 6 do broja 26, Avde Palića od broja 170 (MZ Zabrđe).

Izgradnja i sanacija pješačkih staza i trotoara, stepeništa i rukohvata radit će se na području MZ Dobrinja B, Olimpijsko Selo, Alipašino Polje A-2 i B-2, Aneks, Buča Potok, Alipašin Most 1, te MZ Naselje heroja Sokolje i Briješće.

Ovim programom planirana je sanacija pješačkih staza između ulica Vahide Maglajlić i Miroslava Krleže, izgradnja rukohvata u ulici Asima Čamdžića na spoju sa ulicom Adema Buče, izgradnja rukohvata u ulici Hekim Oglu Alipaše od br. 2- br. 26 i u ulici Bosanskih banovana na više lokacija, zatim sanacija stepeništa i rukohvata u ulici Prijedorska kod broja 9 prema naselju Otoka i OŠ Mehmedalija Mak Dizdar. Radit će se i sanacija stepeništa i izrada rukohvata na stepeništu od Trg međunarodnog prijateljstva prema OŠ Fatima Gunić, izgradnja pješačke staze sa parkinga u Olimpijskoj ulici prema vrtiću Dječiji grad, izgradnja stepeništa, staze i rukohvata u Trebinjskoj ulici prema ulicama Muzafera Mešića i Mehe Smailagića, te sanacija stepeništa i rukohvata u ulici Šerifa Loje prema ulici Feriza Tumbula. Također će biti nastavljena i izgradnja rukohvata, odnosno zaštitne ograde za pješake u ulici Safeta Zajke na potezu od MZ Alipašin Most II prema ulici Numan paše Ćuprilića.