BiH
0

Potpisani ugovori s Evropskom bankom o kreditima za puteve i Općinu Bijeljina

FENA
Predstavnici Ministarstva finansija Republike Srpske, Javnog preduzeća "Putevi" i Općine Bijeljina potpisali su danas u Banjoj Luci s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) ugovore o odobravanju nove kreditne linije u vrijednosti od 30 miliona eura.

Novac će biti upotrijebljen za obnovu 394 kilometra putne infrastrukture u RS-u i kreditnoj liniji od sedam miliona eura namijenjenoj za finansiranje projekta izgradnje kanalizacionog sistema u općini Bijeljina.

Kada je u pitanju kreditna linija za rekonstrukciju puteva, rok otplate je 15 godina, grejs period iznosi tri godine, a korisnik kredita bit će JP „Putevi RS-a“.

Kredit od sedam miliona eura za izgradnju bijeljinske kanalizacione mreže je prvi EBRD-ov projekt u sektoru komunalne infrastrukture u BiH. Nova kanalizaciona mreža riješit će problem zagađenja podzemnog vodovodnog sistema koji predstavlja jedini izvor pitke vode za oko 65.000 stanovnika Bijeljine.

Premijer RS-a Milorad Dodik najavio je na pres-konferenciji nakon potpisivanja da će s EBRD-om, najvjerovatnije, ući i u novi projekt tako što bi RS odvojila jedan dio novca dobijenog od privatizacije, te isto toliko i EBRD za razvoj lokalne infrastrukture.

Tako bi se formirao zajednički fond za razvoj lokalne infrastrukture, a kako je rekao Dodik, za početak bi trebalo da iznosi 100 miliona eura, od čega bi svaka strana davala polovinu sume.

Također, najavio je i da će predstavnici EBRD-a razgovarati sa češkom kompanijom "Čez" o mogućoj podršci projektu u zajedničko preduzeće koje je formirala s Rudnikom i Termoelektranom Gacko.

Predsjednik EBRD-a Jean Lemirre ukazao je na značaj ovih projekata u budućnosti, te pohvalio politiku Vlade RS-a da ulaže novac od privatizacije u projekte za razvoj.