BiH
0

Potpisani ugovori o unutrašnjoj adaptaciji 116 ambulanti obiteljske medicine u FBiH

FENA
Federalni ministar zdravstva Safet Omerović potpisao je danas u Sarajevu s predstavnicima odabranih građevinskih firmi ugovore za unutrašnju adaptaciju 116 ambulanti obiteljske medicine na području Federacije BiH.

Ugovori su potpisani s predstavnicima građevinskih firmi Elektrometal iz Cazina, Gromex iz Srebrenika i firmom Fain Inženjering iz Sarajeva, a cilj je doprinijeti jačanju zdravstvenog sektora u FBiH.

Resorni federalni ministar Omerović kazao je da je ovo druga faza "Projekta jačanja zdravstvenog sektora" u FBiH u domenu primarne zdravstvene zaštite, a ukupna vrijednost je oko 3.366.000 KM.

Nakon ovoga uslijedit će tender za medicinsko opremanje ambulanti, a kontinuirano se vrši edukacija zdravstvenih radnika koji će raditi u tim ambulantama.

U prvoj fazi Projekta adaptirano je i opremljeno 139 ambulanti obiteljske medicine i educiran kadar.

"Projekt jačanja zdravstvenog sektora" trajat će do 2010. godine, a provodi se putem Sektora za implementiranje projekata pri Federalnom ministarstvu zdravstva. Projekt se finansira iz kredita Svjetske banke i Razvojne banke Vijeća Evrope uz značajno učešće Vlade FBiH i kantonalnih vlada.