HKD Napredak
0

Potpisani ugovori o stipendiranju studenata

FENA
Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" danas je u Sarajevu organiziralo potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata iz Napretkovog Fonda "Ivo Andrić-Vladimir Prelog" za akademsku 2011./2012. godinu.

Središnja uprava HKD "Napredak" ove je godine dodijelila 16 stipendija u visini od po 1.000 KM i 30 potpora vrijednosti od po 500 KM.

Od tog broja, stipendije i potporu dobilo je 14 studenata koji studiraju pravo, te njih 10 koji studiraju hrvatski jezik i književnost. Najviše je studenata iz Mostara, a potom iz Zagreba i Sarajeva.

Predsjednik HKD "Napredak" Franjo Topić čestitao je svim studentima na dobijanju stipendija i potpora, te im zaželio uspjeh u daljnjem naučnom radu.

Podsjetio je da su osnovni kriteriji za dodjelu stipendija bili uspjeh studenta i socijalno stanje, ali i preporuka profesora te angažman.

Također je naveo da je "Napredak" od 1902. do 1949. godine stipendirao više od 16.000 đaka i studenata, a nakon posljednjeg rata njih oko 2.600. Podcrtao je da su među Napretkovim stipendistima brojna istaknuta imena iz društvenog, kulturnog i naučnog života BiH.

"Volio bih da studenti osjećaju "Napredak" kao svoju obitelj, kao i da sutra budu dužnosnici u ovom društvu. Naš cilj je da stipendisti ostaju u BiH, jer svaka zemlja zavisi od ljudi", kazao je on.

Najboljim studentima proglašeni su Ana Marija Marić i Irena Nikić s Muzičke akademije u Sarajevu, te Vedran Koturić s Pravnog fakulteta u Sarajevu.